
Mahmud Abbas ve Halid Meşal ile Hamas ve Fetih heyetleri arasında dün akşam (9 Ocak Çarşamba) Kahire’de Mısır İstihbaratı Başkanı’nın gözetiminde gerçekleşen ve üç saatten fazla süren toplantıda taraflar Mayıs 2011’de Kahire’de imzalanan anlaşmanın uygulanması konusunda anlaştı.
Hamas Hareketi Siyasi Birimi üyelerinden İzzet Er-Reşak, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinli iki lider arasında gerçekleşen görüşmenin amacının Filistin uzlaşısını olumlu bir ruhla yeniden canlandırmak olduğunu söyledi.
Abbas ve Meşal’i Kahire’de bir araya getiren toplantının Şubat 2012’den bu yana bu türde gerçekleşen ilk toplantı olduğuna işaret eden Er-Reşak, toplantının asıl amacının Filistin uzlaşısının taraflarına uzlaşının uygulanmasında yardım etmek olduğunu belirtti.
Tarafların Filistin uzlaşısının uygulanması için Filistin’deki tüm grupların toplantıya davet edilmesi konusunda anlaştığını ifade eden Er-Reşak, “Tüm Filistinli grupların bu dosyaya ortak olmaları gerekmektedir” dedi.
Taraflar arasında imzalanan anlaşmaların nasıl ve ne zaman hayata geçirileceğini görüşmek üzere Hamas ve Fetih heyetlerinin gelecek hafta bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildiren Er-Reşak, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün daha etkin hale getirilmesi için oluşturulan komitenin de Şubat ayı başında toplanacağını açıkladı. Er-Reşak, Abbas-Meşal görüşmesinin olumlu bir havada gerçekleştiğine dikkat çekti.
Hamas lideri Halid Meşal, Abbas’la görüşmesinden önce Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Mısır İstihbaratı Başkanı General Re’fet Şehhate ile ayrı ayrı görüştü.
