HaberlerİranKuzey AmerikaOrtadoğu

İran : ABD temsilcileriyle hiç bir görüşme olmamıştır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Lahey konferansı çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ABD’nin özel temsilcisi arasında bir görüşme gerçekleştirildiğine dair ABD Dışişleri Bakanı’nın iddiasını red etmekle, Washington’ın Tahran’a mektup vediği haberi de tekzip etti.

Hasan Kaşkavi, Lahey konferansı çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Mehdi Ahundzadeh ve ABD’nin Özel temsilcisi Richard Holbrooke arasında görüşme gerçekleştirildiğine dair ABD Dışişleri Bakanı’nın iddiasını red etmekle, Washington’ın Tahran’a mektup vediği haberi de tekzip etti.

Kaşkavi, İran ve ABD temsilcileri arasında resmi, gayri resmi, protkol veya protokol dışı olmak üzere hiçbir görüşme gerçekleşmediğinin altını çizdi.

Yabancı haber ajanslarda dünşen habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın düzenlediği bir basın toplantısında, Afganistan için düzenlenen uluslararası konferansı çerçevesinde ABD’nin Afganistan özel temsilcisi Richard Holbrooke ile İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Mehdi Ahundzadeh ile kısa süreli olarak ve samimi bir şekilde konuştuklarını ve “teması sürdürme” konusunda anlaştıklarını söylemişti.

Haber ajansları yine de Clinton’ın iddiasına dayandırdıkları habere göre, ABD’nin özel temsilcisi, bu görüşme esnasında İran’dan Amerika’ya dönemeyen üç Amerikalı hususunda Ahundzadeh’ye bir mektup teslim etmiş ve üç ABD vatandaşının Amerika’ya geri gönderilmelerini istemiştir.

Öte yandan, Batılı yetkililer, İran ve ABD arasında diyaloğun ve ilişkilerin başlanması için Amerikanın yaklaşımlarında gerekli değişiklikler meydana geldiğini ve müsait bir ortam hazır olduğunu ima ve iddia etmektedirler. Halbuki Moskova ve Lahey oturumlarda iki ülke heyetleri arasında hiçbir görüşme gerçekleşmemiştir ve İranlı yetkililerce de bu iddialar red edilmiştir.

Başa dön tuşu
Bugün 06 Haziran 2026 (22) içerik yüklenmiştir.