ABD Hint Okyanusu’nda 13 ülkeyle birlikte askeri tatbikat yaptı

Dünyanın öbür ucundan gelerek başkalarının emek ve hayatını çalan ABD, şimdi de enerji yataklarını kontrol amacıyla Hint Okyanusu’nda askeri tatbikata başladı.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 13 ülkenin savaş gemileri ve deniz unsurlarının katıldığı AMAN-13 Tatbikatı Hint Okyanusu’nda yapıldı. Pakistan karasularında gerçekleştirilen tatbikatla deniz yollarını ve ticareti tehdit eden deniz haydutları ile teröristlere karşı mücadele, deniz birliklerinin operasyonel kabiliyeti, bölgesel işbirliği ve deniz emniyetinin sağlanmasının amaçlandığı bildirildi. Pakistan Donanması’ndan Oramiral Nevid Ahmed Rızvi’nin katılımcı ve gözlemci ülke temsilcilerine yönelik bilgilendirmenin ardından başlayan AMAN-13 Tatbikatı’na ev sahibi Pakistan, Türkiye, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Sri Lanka, Malezya, Japonya, Endonezya, İtalya, Çin, Bangladeş ve Avustralya donanmasından savaş gemileri ve deniz unsurları yer aldı. Türkiye tatbikata F-496 Gökova Firkateyni’yle katıldı.
Dört gün süren ve son günü medyaya açık olan AMAN-13 Tatbikatı, katılımcı ülkelerin savaş gemilerinin resmi geçit töreniyle sona erdi.
AMAN-13 Tatbikatında, Azerbaycan, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Mısır, Almanya, Ürdün, Myanmar, Brunei,Nijerya, Kuzey Sudan, Umman, Polonya, Rusya, Katar, Sudi Arabistan, Güney Kore, Türkmenistan ve Ukrayna gözlemci statüsünde temsil edildi.
