ABD, korsan İsrail’e askeri yardımı kısmaya hazırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf tarafından dün yapılan açıklamada, bütçe yetersizliği ve Amerikan Hükümeti’nin çalışmalarının askıya alınmasından dolayı, İsrail’e ve diğer müttefik ülkelere yapılmakta olan askeri yardımlarda kısıtlamaya gidilebileceği belirtildi.
Gazetecilere verdiği demeçte Harf, ‘‘Hükümet çalışmalarının askıya alınması sebebiyle, İsrail’e ve ABD’nin diğer müttefiklerine yapılmakta olan askeri yardımlarla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na tahsis edilmiş olan imkânlarda kısıtlamaya gidilebilir’’ şeklinde konuştu.
Barack Obama Hükümeti, 1 Ekim itibariyle başlayan 2014 mali yılı için İsrail’e yapılacak yardımlara yönelik olarak Kongre’den 3,1 milyar Dolar talep etmişti. ABD, 2007 yılında kabul edilen ve 2009 ila 2018 yıllarındaki dönemi kapsayan 10 yıllık anlaşma gereği müttefiklerine 30 milyar Dolar tutarında askeri yardım yapmakla mükellef.
ABD Dışişleri Bakanlığının verilerine göre, bu ülke tarafından 2011 yılı itibariyle 80 müttefik ülkeye yapılan askeri yardımların tutarı ise yaklaşık 5,5 milyar Dolar oldu.
