
İslami Direniş Hareketi (Hamas), Ölü Deniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayacak “İki Deniz Kanalı” projesini kesinlikle reddettiklerini bildirerek, Filistin topraklarının ve sularının tek bir karışından dahi vazgeçilemeyeceğini söyledi.
Hamas Hareketi, projenin işgali meşrulaştıracağını ifade ederek, projenin Filistin davasının geleceğiyle ilgili birçok tehlike taşıdığını belirtti.
Gözlemciler Ürdün, işgal rejimi ve Ramallah yönetiminin imzaladığı Ölü Deniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlama anlaşmasının “siyasi bir oyun” olduğunu kaydederken, işgal yönetimi projenin “Theodor Herzl’in rüyasını gerçekleştiren tarihi bir olay” olduğunu söyledi.
ABD’nin başkenti Washington’da imzalanan anlaşmayı İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Silvan Şalom, “çok uzun yılların rüyasını gerçekleştiren tarihi anlaşma ve çok fazla ekonomik, diplomatik, çevresel ve stratejik öneme sahip” şeklinde değerlendirdi.
Hamas Hareketi, dün (10 Aralık Salı) konuyla ilgili yayınladığı ulaşan bildiride Filistin Yönetimi’nin Filistin toprakları ve suları üzerine pazarlık yapma ve taviz verme yetkisinin olmadığını vurguladı.
Filistin Yönetimi’ni sözde “barış planı” veya “siyasi çözüm” peşinden sürüklenmemesi yönünde uyaran Hamas Hareketi, Filistin halkının itirazlarını göz ardı edip tek başına karar almamasını istedi.
