HaberlerİranOrtadoğu

İran, bölge ve dünya ülkeleriyle daha fazla işbirliğine hazır

İran ve Türkiye iş adamlarına hitaben konuşan İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mehdi Gazanferi, Tahran’ın dünya ekonomisine hakim şartları bilerek bölge ve dünya ülkeleriyle her türlü iş birliği sıcak karşılayacağını belirtti.

Gazanferi “İran yıllar öncesinden ekonomi ve ticari alanında temel reformlar yaptı ve her biri kendi çapında dünya ekonomisinde olumlu etkileri oldu” dedi.

Gazanferi “İran, coğrafi konum, fiziki altyapı, yasal ve hukuki dengeler nedeniyle birçok açıdan ticaret, yatırım ve iş açısından uygun bir yerdir” dedi.

Gazanferi bu özellikler arasında, stratejik konum, siyasi istikrar, iç piyasa imkanları ve diğer piyasalara yakınlığı, iş gücü potansiyeli, gelişmiş altyapıları, üretimdeki düşük maliyet, birçok doğal kaynaklar ve zengin iklim şartları yer aldığını da vurguladı.

Ticaret Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “iki ülke arasındaki ortak kültür ve ekonomi, yatırım ve ticaret için daha uygun bir ortam hazırlayacak. İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçen yılın sekiz ayında yedi milyar dolardı. Bu rakam bu yılın ilk sekiz ayında dört milyar dolara düştü öyle ki İran’ın Türkiye’den ithalatı bu dönemde yüzde 9.4 azalarak bir milyar 268 milyon dolara ve ihracatı da iki milyar sekiz milyon dolara ulaştı.”

Başa dön tuşu
Bugün 07 Ekim 2026 (12) içerik yüklenmiştir.