
İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın dış ilişkiler sorumlusu Usame Hamdan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze’deki Fetih liderlerinin evlerine yönelik yapılan saldırılardan Hamas hareketini sorumlu tutup suçlamasının yerinde olmadığını, böyle bir suçlamanın akıllı bir insandan sadır olmasının mümkün olmadığını belirterek, Abbas’ın bununla aslında uzlaşıdan vazgeçtiğini ortaya koymuş olduğunu söyledi.
Hamdan, Abbas’ın Siyonist işgal güçleriyle yerleşimcilerin Kudüs halkına yaptıkları saldırıları kınamamasını garipsediğini belirterek, Abbas’ın Batı Yaka ve Kudüs’te Filistin halkına yapılanlara karşı tavır göstereceğine Hamas hareketiyle uğraşmayı tercih ettiğini ifade etti.
Yaser Arafat’ın ölüm yıldönümünde Abbas’ın yaptığı açıklamayla uzlaşıdan vazgeçtiğini ilan ettiğini ve bununla da geriye gittiğini belirten Hamdan, Abbas’ın duruşunu şöyle değerlendirdi: “Sanırım Abbas, Hamas hareketinin tutumunu yanlış okuyor. Hamas hareketinin uzlaşıya gitmek isterken bunu zayıf düştüğü için yaptığını düşünüyor. Hâlbuki herkes son savaşta Hamas hareketinin ortaya koyduğu direnişi gördü. Abbas, Hamas’ın gösterdiği esnekliği zaaf olarak görüyor. Halbuki biz Abbas’tan uzlaşı noktasında daha olumlu bir tavır bekliyorduk. Bizi ileriye götürecek bir adım atmasını bekliyorduk.”
Hamdan, Gazze’deki patlamalara ilişkin de şunları söyledi: “Abbas neden patlamalardan bir gün önce El-Ezher Üniversitesi’nde çıkan çatışmaya değinmiyor. Bir gün önce Abbas’ı destekleyenlerle Dahlan’ı destekleyenler arasında çıkan çatışmada onlarca kişi yaralandı. Hamas o törende yoktu. Orada bulunanların hepsi Fetih mensuplarıydı. Ardından patlamalar oldu. Abbas bu durumu niçin görmüyor ve değerlendirmiyor? Bunun yerine neden Hamas’ı sorumlu tutuyor. Abbas’ın da Hamas gibi önce patlamaları kınaması ve faillerin bulunması için zaman tanıması gerekirdi.”
