
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, ülkenin ekonomi ilişkilerinin sadece Avrupalılar ile ibaret olmadığını belirtti.
Mutteki “geçen dört yılda Asya kıtası dünyanın diğer bölgelerine nazarn İran’ın birinci ticari ortağı haline dönüştü” dedi.
9. ve 10. Hükûmetlerin diplomasisinin en önemli çabasının dış politikada yeni tutumları köklü hale getirmek olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı “hükûmetin yeni tutumlarından biri, yabancı ekonomi ilişkilerin ağırlık merkezini özel bir bölgeden dünyanın diğer bölgelerine geliştirmektir. 9. Hükûmet döneminde, geçen dört yılda dış ticaret için yeni kapasitelerin kullanılması ve İranlı şirketlerin diğer ülkelerin projelerine katılması ve yatırım yapması konusunda Pazar bulunulması üzerinde durdu. Bazı ülkeler için vize uygulanmasının kaldırılması ve iş adamları için vize kolaylıkları sağlanması, dışişleri bakanına yurt dışı ziyaretlerinde devlet ve özel sektöre bağlı şirketlerin eşlik etmesi bu politikanın uygulanması konusunda atılan adımlardır” dedi.
Petrol dışı ihracatın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Mutteki, petrol dışı ihracatın sekiz milyar dolardan 22 milyar dolara yükseldiğinin de altını çizdi.
