AsyaHaberler

Kırgızistan, Avrasya Birliği’ne üye oluyor

Rusya, Kazakistan ve Belarus öncülüğünde kurulan Avrasya Birliği’ne Kırgızistan da katılma kararı aldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) tam üye olmasını öngören yasayı imzaladı

Kırgızistan Meclisi tarafından dün onaylanan yasa, Cumhurbaşkanı Atambayev’in imzasıyla bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Kırgız lider, imza töreninde yaptığı açıklamada, “Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmamızla yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazar ürünlerimize açılacak. Bundan sonra speküle edilen bir ekonomi olmaktan çıkıp dinamik şekilde gelişmeye başlayacağız” dedi.

Meclis Başkanı Asılbek Ceyenbekov da, dünkü oturumda tarihi bir karar alındığını belirterek, “Bu karar ülkemizin geleceğini belirleyecek. Kırgızistan’ı daha da parlak bir gelecek beklediğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Atambayev tarafından imzalanan belgenin bundan sonra AEB üyesi dört ülke (Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan) tarafından parafe edilmesi gerekiyor. Bişkek yönetimi, sürecin en geç sonbahara kadar tamamlanmasını hedefliyor.

Kırgızistan’ın AEB’ye katılımıyla ilgili anlaşma 8 Mayıs’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da imzalanmıştı.

Başa dön tuşu
Bugün 10 Haziran 2026 (3) içerik yüklenmiştir.