
İran İslami Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran’da temaslarda bulunan Çin halk cumhuriyeti liderlik konseyi üyesi Lee Çang Çu’yi kabulünde, Tahran ile Pekin arasındaki işbirliğinin emperyalist nizamların gücünün sona ermesi için bağımsız ülkelerin işbirliğinde yeni bir ortamın oluşmasını sağladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Tahran ile Pekin arasında uluslararası ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi için tarihi bir fırsatın olduğunu hatırlatarak, “dikkatli ve bilinçli hareket etmek gerekir” dedi.
Dünya’da adil bir sistemin oluşması için Tahran ve Pekin’in ortak hareket edebileceğini belirten cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bu gün, kapitalist sistemin Çin ve İran’ın ortak düşmanları olduğunu ve düşmanların Çin ve İran’ın gelişmesine karşı çıktıklarını söyledi.
Çin halk cumhuriyeti liderlik konseyi üyesi Lee Çang Çu da bu görüşmede, İran hükümetinin, dünya birlikteliğindeki tutumunda olduğunu ve bunu da saygıya değer olduğunu belirterek, ‘İran İslam cumhuriyetinin Çin ile ilişkilerini geliştirmesi memnuniyet verici bir durumdur, Çin hükümet de sürekli olarak, İran halkı ve kültürüyle yakın dost olarak, Tahranla işbirliği siyasetlerini de korumak, ve güçlendirmek istemektedir’ diye konuştu.
Çin halk cumhuriyeti liderlik konseyi üyesi Lee Çang Çu açıklamasında, “ Pekin sürekli, nükleer enerjinin kullanılmasının Tahran’ın hakkı olduğuna inanmaktadır’ hatırlatması yaparak, “ Çin, İran İslam cumhuriyetine yaptırımlara ve baskılara karşı olduğunu belirtti.
