
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Siyonist gaspçıların saldırıları ve üretimin azlığının Filistin’deki zeytin üretimini yüzde elli oranında gerilettiğini belirtti.
Oxfam, Filistin’de zeytin mevsiminin başlaması nedeniyle dün (15 Ekim Cuma) yayınladığı raporda şunları ifade etti: “Dünyanın en kaliteli zeytinyağı olarak bilinen Filistin’deki zeytinyağının üretimi daha modern ve iyi şartlarda yapılsa dünya pazarlarında rekabet edebilecek nitelikte olabilir. Bu sektör dünyanın en fakir kesimi sayılan Filistin halkına yılda yaklaşık 100 milyonluk bir gelir sağlıyor”.
Oxfam Müdürü Jeremy Hobbs yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Üretimdeki azlığa rağmen Filistinli çiftçiler basit imkânlarla toplayacakları zeytin ve üretecekleri zeytinyağıyla dünya piyasalarında rekabet gücüne sahip olabilirler”.
Hobbs yaptığı açıklamanın devamında işgal rejiminin çiftçilerin tarım arazilerine gidip zeytinleri gereği gibi ekmelerine, bakımlarını yapmalarına, toplamalarına ve topladıkları ürünleri dünya pazarlarına sunmalarına engel olduğu müddetçe bölgede yapılacak yatırımların da anlamsız olacağını ifade etti.
İşgal rejiminin her tarafa yerleştirdiği barikatların, Gazze’ye uyguladığı kuşatma ve çiftçilere yapılan saldırıların zeytin üretimini gerilettiğine dikkat çeken uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Filistinli çiftçilerin bu konuda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
