HaberlerKuzey AmerikaOrtadoğuSuriye

Ortadoğu barış sürecinde somut bir ilerleme yok

Suriye Cumhurbaşkanı el-Esad’ın, ABD Senato Üyesi Senatör Arlen Specter ile yaptığı görüşmenin gündemini; bölge istikrar ve güvenliğini koruyacak adil ve kapsamlı barışın uygun koşullarını hazırlama başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler oluşturdu.

Suriye Cumhurbaşkanı el-Esad; Suriye’nin, Amerika Başkanı Barack Obama’nın bu konudaki isteklerini takdirle karşıladığını, fakat barışı istemeyen ve barışa inanmayan İsrail hükümetinin varlığında, barış sürecinde somut bir ilerleme sağlanacağına dair hiç bir gösterge bulunmadığını söyledi.

Görüşmede; Suriye-ABD ilişkileri de ele alındı.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Basın Danışmanı Buseyna Şaban ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal el-Mikdat katıldı.

Aynı kapsamda Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim; Amerikalı Senatör Specter ile, Dışişleri Bakanı Yardımcısı el-Mikdat ve Dışişleri Bakanlığı Amerika Departman Müdürünün katıldığı bir görüşme yaptı.

Hatırlanacağı üzere, Cumhurbaşkanı el-Esad; Amerika Ortadoğu Barış Özel Temsilcisi George Mitchell ile geçen Eylül ayının ortalarında bir araya gelerek iki ülke ilişkilerini geliştirmek, bölge istikrar ve güvenliğine hizmet etmek amacıyla, ciddi ve yapıcı diyalogu sürdürme önemini tartışmıştı.

Geçen Nisan ayında ise el-Esad, Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı John Kerry ile yaptığı görüşmede, barış süreciyle ilgili beklentileri incelerken İsrail’in barış gereksinimlerini reddetmeyi sürdürmesinin tehlike oluşturduğunu belirtmişti.

Bilindiği gibi; geçtiğimiz aylarda, Amerikan Kongresinden heyetler Suriye’yi, iki ülke arasındaki diyalog kapsamında ziyaret etmişti. Bu ziyaretlerin sonuncusu, Amerikan Kongresi üyeleri Brian Cool ve Linncoln Davis’in yer aldığı heyetin gerçekleştirdiği ziyaretti.

Başa dön tuşu
Bugün 03 Ağustos 2026 (14) içerik yüklenmiştir.