
Lübnan Başbakanı Saad Hariri Tahran ziyareti öncesinde Beyrut’ta yaptığı açıklamada, ülkesinin ve bölgenin son siyasi durumunu anlattı.
Bölgede krizin çözümünde İran’ın rolüne işaret eden Hariri “Biz Hizbullah’ı Rafik Hariri suikastıyla suçlamadık. Bölgenin etrafındaki tehlikelerle ortak mücadele ortamı yaratmak için Arap ülkeleri ile İran İslam Cumhuriyeti arasında iş birliği şart” dedi.
Ahmedinejad’ın Lübnan ziyaretine de işaret eden Hariri “aramızdaki sosyal ve kültürel ilişkiler uzun bir geçmişe dayanıyor. Siyasi ilişkilerin de, iki ülkenin ulusal egemenliği ve ortak menfaatlerine yönelik karşılıklı saygıya dayanmasını umuyoruz. İran Cumhurbaşkanının ziyareti Lübnan’ın İran ile uluslar arası ilişkilerinin güçlendirilmesi ve iki ülkenin ortak menfaatlerinin detaylı incelenmesi için bir fırsattı. İnşallah İran ziyaretimle bu halka tamamlanır. Tahran’ın bölgedeki rolü doğaldır” dedi.
İran’ın Arap ülkeleriyle yakınlaşmasına etken olan ortak menfaatler, tarih ve kültüre değinen Hariri “iki ülkeyi tehdit eden tehlikelerle mücadele için ortak bir alan yaratmak için iş birliğimiz şart. Bu tehlikelerin başında İsrail’in, Filistinlilerin Kudüs başkentli bağımsız bir ülkeye geri dönme hakkını ısrarla kabul etmemesinden kaynaklı tehditlerdir. Bölgede her hangi bir ülkenin istikrarına yönelik saldırı, İran ve Arap ülkelerin menfaatlerine tehdit anlamına gelir bu yüzden, Tahran için başta Lübnan olmak üzere tüm bölge ülkelerinde istikrarı sağlayan faktörlerin sağlanmasına çalışmanın önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
