
Mısır mahkemesinin Katar için casusluk yaptıkları gerekçesiyle Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye ömür boyu hapis ve el-Cezire’nin iki muhabiri İbrahim Hilal ve Ala Seblan gibi altı kişiye idam cezası vermesinden ötürü bölgenin iki ülkesi olan Katar ile Mısır arasındaki sözlü sürtüşmeler devam ediyor.
Bu doğrultuda Mısır Başsavcısı, Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde Mısır’ın ulusal emniyetiyle ilgili gizli belgeleri Katar’a verdiğini iddia etti.
El-Monitör analiz sitesi bu hususta ve Arabistan’ın Katar ile Mısır’ın arasını düzeltme yönündeki çabalarının sonuçsuz kalması hususunda şöyle yazdı: Müslüman Kardeşlerin inançsal taraftarı olan Katar, Türkiye ile bir safta yer alırken Mısır da Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte bu inançsal grubun karşısında yer alıyor. Bu arada Arabistan, şehzade Muhammed b. Salman tarafından terörizmle mücadele için koalisyon oluşturulması aşamasında Sünni ülkeleri arasında nüfuz sahibi olan bu dört ülkeyi birleştirmeye ve böylece Şia İran’ın nüfuzu karşısında güçlü bir cephe oluşmasını sağlamaya çalışıyor.
Elde edilen bu bilgilere göre; Suudi yöneticileri bölgede yeni bir mezhepsel düzen oluşturma hayalleri kuruyorlar. Arabistan lideri de Sünni müttefiklerinin sorunları yendiğini ve Riyad’ın Ortadoğu’daki projelerine destek verdiğini görmek için uçuk rakamda bütçeler ayırmıştır.
El-Monitör şöyle devam etti: Ancak Arabistan kralı açısından bu ülke, aslında eş zamanlı olarak İran’ın ve inançsal bakımdan bu ülkenin saltanatının meşruiyetine karşı olan Sünni akımların üstesinden gelmeye kadir değildir. Bu nedenle Arabistan kralı Selman b. Aziz, Müslüman Kardeşlere karşı ılımlı bir dil kullanma kararı almış ve bu gruptan çeşitli şahsiyetlere Arabistan ile görüşmesi için ülkeye giriş izni vererek, Katar ile barışma yönünde gerçekten çaba göstermek ve geçmiş sorunları ortadan kaldırmak için Suriye ve Yemen gibi bazı bölgesel meselelerde Arabistan’ın yakın müttefiki olan Katar’a işbirliği elini uzatmıştır.
Yazının devamında Katar ile Mısır arasında meydana gelmiş olan gergin ilişkileri düzeltebilecek bazı olaylara değinerek şöyle yazdı: Mısır ile Katar ilişkilerinde bazı ilerlemeler olmasına rağmen Kahire mahkemesinin son kararı ve Katarlı yetkililerin sert tepkileri, bu iki ülke arasında herhangi bir şekilde barışın sağlanmasının uzak ihtimal olduğunu gösteriyor. Kahire’nin siyasi lideri, Katar’ı Mısır’ın düşmanı sayıyor. Çünkü Arap dünyasında radikalizmin ve terörist eylemlerin ilerlemesinde Katar’ın belirgin bir role sahip olduğuna inanıyor.
