
İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım odası başkanı Gholamhoseyn Şafei, İran’ın Almanya’nın Doğu ve Batı Asya ülkeleri ile ticari ilişkilerinde köprü görevi görebileceğini söyledi.
İran-Almanya Ticari oturumunda konuşanŞafei, İran’ın bölgede güçlü ve istikrarlı bir konuma sahip olduğunu ve Almanya için büyük ve geniş Pazar olabilecek CIS ve komşu ülkeleri ile köprü görevi üstlenebileceğini söyledi.
İran_Almanya ilişkilerinin eski ve inişli çıkışlı olduğunu ifade eden Şafei, ‘’Maalesef iki ülke ilişkileri son yıllarda çeşitli siyasi konulardan dolayı gerekli yere ulaşamamıştır fakat Kapsamlı Ortak Eylem Planı(KOEP) uygulanması ile birlikte ve ortak menfaatler ve istekler ilişkilerin geleceği için aydınlık ufuklar çizmektedir’’ dedi.
İran’ın dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında var olduğunu ve Ortadoğu bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Şafei, iki ülkedeki mevcut potansiyeller ve kapasitelerin ilişkilerin gelişmesi doğrultusunda kullanılması gereğini vurguladı.
İran ekonomisinde birçok değişiklikler yapılmak üzere olduğunu ifade eden Şafei Sanayi, turizm, ulaştırma ve sağlık alanında yatırım yapanların gelişmemiş bölgeler için 20 yıla kadar ve tüm ülke için 10 yıla kadar vergiden yüzde yüz muaf olacaklarını söyledi.
Şafei, Gümrük mevzuatının da düzenlendiğini ifade eden Şafii gelecek bir iki yıl içinde gümrük işlemlerinin daha hızlı ve şeffaf olabileceğini ifade etti.
İran-Almanya ticaret oturumu 160 kişilik Alman heyetin katılımı ile bu sabah İran Sanayi,Ticaret,Maden ve Tarım odasında başladı.
40 kişilik Alman basın mensubunun eşlik ettiği gurup, İran heyeti ile teknik konuların yanı sıra paneller ve yüz yüze görüşmeler yapacaktır.
Son bir yılda Almanya’dan İran’a 20 ticari heyet ziyarette bulunmuştur ve bu sene sonuna kadar 10 heyetin daha gelmesi beklenmektedir.
Almanya, 938 milyar dolarlık ihracat ile geçen 5 ay zarfında İran’a ihracat yapan ülkeler arasında 5. Sırada yer aldı.
