
Suriye konusunda temaslarda bulunmak için Cenevre’de bulunan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensarı, Birleşmiş Milletler genel sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüştü.
İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, De Mistura Suriye’deki mevcut durumun her zamandan daha hassas olduğunu ve İran’ın o ülkedeki krizin çözümünde etkili ve önemli olduğunu vurguladı.
Mistura, BM açısından terörizmin tanımının açık olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre IŞİD, El Nüsra ve El Kaide ile bağlı örgütlerin terörist örgütler sayıldığını bildirdi.
Ensari de Suriye krizinin insani, siyasi ve güvenlik boyutları olduğunu, insani boyutun en acil müdahale edilmesi gereken konu olduğunu belirterek, terörizmle etkili mücadeleye gereken ihtimamın gösterilmesi ve siyasi çözümün Suriye krizinde tek çözüm yolu olarak görülmemesinin krizin devam etmesine ve insani facianın boyutunun artmasına sebep olduğunu söyledi.
Suriye krizindeki etkili bazı aktörlerin askeri yöntemleri kendi siyasi amaçları uğruna devam etmek istediklerini ifade eden Ensari, Suriye krizinin çözüm yolunun siyasi olduğunu vurguladı.
Ensar, aktörlerin çokluğu ve girift iç, bölgesel ve uluslararası boyutlar olmasını, Suriye krizinin uzamasının sebepleri olduğunu ve krizin çözümü için etkili aktörlerin ortaklık ve birliğinin önemli olduğunu söyledi.
Suriye’de, ABD ve Rusya arasında varılan ateşkesin yenilgiye uğramasına değinen Ensari, anlaşmanın en önemli ilkelerinden birinin silahlı grupların terör örgütü El Nüsra cephesinden ayrılması olduğunu ama uygulamada bunun gerçekleşmediğini belirterek aksine silahlı grupların terör örgütü El Nüsra Cephesi ile işbirliği yaptığını söyledi.
