HaberlerUzakdoğu

Çin’in uçak gemisi Tayvan’ı teyakkuza geçirdi

Çin’in ilk uçak gemisi “Liaoning”in, beraberindeki filoyla Tayvan Boğazı’ndaki Tayvan Hava Savunma Tanımlama Sahası’na (ADIZ) girdiği bildirildi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Hong Kong’un İngiltere’den Çin egemenliğine tekrar teslim edilmesinin 20. yılı kutlamaları kapsamında Hong Kong’a gelerek ilk liman ziyaretini gerçekleştiren Lioaning, beraberindeki iki destroyer, bir fırkateyn, çok sayıda J-15 savaş uçağı ve helikopterden oluşan filo ile buradan ayrılarak Tayvan Boğazı’na gitti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Liaoning öncülüğündeki filonun Tayvan Boğası’nın orta çizgisinden kuzeybatı istikametine ilerlediğini duyurdu.

“Acil durum değerlendirmesi yaparak Liaoning’in geçişi için teyakkuz durumuna geçildiği” ifade edilen açıklamada, “savaş uçaklarının karmaşası ile filodaki diğer donanma gemilerinin, Liaoning uçak gemisinin geçişini kamufle ettiği” belirtildi.

Çin Savunma Bakanlığı, Çingdao limanından 25 Haziran’da ayrılarak Hong Kong’a ilk liman ziyaretini yapan Liaoning’in, buradan ayrıldıktan sonra Güney Çin Denizi’ndeki rutin eğitim tatbikatına katılacağını açıklamıştı.

Başa dön tuşu
Bugün 09 Haziran 2026 (29) içerik yüklenmiştir.