HaberlerİranOrtadoğu

Ruhani: ABD’nin ahde vefasızlıkları karşısında suskun kalmayız-Devam Ediyor

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran milletinin Kapsamlı Ortak Eylem Planını(KOEP) çiğnemeyi başlayan taraf olmayacağını fakat ABD’nin adhe vefasızlıkları karşısında da susmayacağını söyledi.

İslami Şura Meclisinde düzenlenen ikinci dönem Yemin töreninde konuşan Ruhani, ‘’Ambargolarla ilgili ülke ekonomisinin birçok düğümü çözülmüştür fakat ABD’nin o ülke yönetiminin alışkanlığı olan ahde vefasızlıkları o ülkenin müttefik hatta müzakere tarafı olarak güvenilmeyeceğini dünya’ya ispatlamıştır’’ dedi.

Ruhani, ‘’Nükleer konunun çözümü, İran nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi gündeminden çıkması ve Konseyin zalimce ambargolarının ortadan kalkması 11. Hükümetin en büyük getirilerindendir’’ dedi.

11. Hükümetin dünya ile geniş ve dengeli işbirliği politikasının aynen devam edeceğini ifade eden Ruhani, bu politikanın İslam İnkılabı Rehberi tarafından da görevlendirme töreninde vurgulandığını söyledi.

Ruhani, ‘’Dünya ülkeleri ile yapıcı işbirliği, komşu ve bölge ülkeleriyle ilişkilerin derinleştirilmesi ve işbirliğinin arttırılması, sadece bilinçli bir seçim değildir, uluslararası barış ve istikrarın bunların gerçekleşmesine bağlı olan gerekliliklerdir. Günümüzün tehlikeli ve girift tehditlerini geçmek sadece devletler ve milletler arasında irtibatların artması ve diyalogun süreklilik kazanması ile mümkün olabilir ’’ dedi.

Ruhani, ‘’İran milleti saygıya saygı, ambargo ve tehdide de uygun davranış, direniş ve karşı uygulamalarla cevap verdiğini ispatlamıştır’’ dedi.

Ruhani, ‘’Biz siyasete yeni başlayanlarla işimiz yoktur, fakat bu alandaki kıdemlilere KOEP tecrübesini uluslararası hukuk ve kurallarda başarılı bir örneğe dönüştürebilme imkanı olduğunu söylüyoruz, Biz bu istisna’dan kaide yaratabiliriz’’ dedi.

Ruhani,’’KOEP’i yırtmak isteyenler bununla siyasi hayatlarının tomarını yırtacaklarını bilmeliler ve dünya bu ahde vefasızlığı unutmayacaktır. Kendini KOEP’in yenilenlerinden sayanlar KOEP’in kazan-kazan sırasında yer alarak hatalarından dönebilirler’’ dedi.

Ruhani, ‘’Bugün bombaların en büyüğü yapılacak gün değildir, gelin en büyük müzakerelere adım atın, bugün en büyük ambargoları uygulama zamanı değildir, gelin en büyük işbirliklerine imza atınız. İran’ın demokrasi kulesi olan ve en az 111 yıldan beri demokrasi yolunda ilerleyen yeni bir dünya için yeni müzakerelere imza atınız’’ dedi.

Ruhani, ‘’Güç ve ilerlemesini büyük güçler veya uluslararası koalisyonlardan almadığı belki imanlı, cesur halkından alan İran İslam Cumhuriyetinin karşılıklı saygı ve ortak menfaatler esasına göre işbirliğine hazırdır’’ dedi.

Ruhani, ‘’İran halkı tarafından Misafir ettiğimiz dünya’nın 105 ülkesinden Devlet Başkanları, Meclis Başkanları, Bakanlar, özel temsilciler ve uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri huzurunda İran İslam Cumhuriyetinin sizin ülkelerinizle işbirliği için bir sınırlandırması olmadığını ilan ediyorum’’ dedi.

İran İslam Cumhuriyetinin komşuları ile en iyi ilişkileri istediğini ifade eden Ruhani, ‘’Dostluk elimizi komşularımıza uzatıyoruz ve bölgede barış ve istikrar yolunun diyalog ve işbirliği olduğuna inanıyoruz. Kısa süreli menfaatlerini düşünen yabancı güçler milyarlarca dolar silah satarak bölgede istikrarsızlık ve gerginlik yaratmaktalar ve ihtilaf tohumları ekiyorlar’’ dedi.

‘’Biz güçlü, istikrarlı ve bir birine bağlı bir bölge istiyoruz’’ diyen Ruhani, ‘’Biz itidal, mantık ve diyalog sesini bölgede hakim kılmak istiyoruz ve bölgeden nefret, radikalizm ve şiddet sesinin duyulmamasını istiyoruz. Yıllarca hata sonrası halka güvenin, bir taraftan oy sandıklarından alınan meşruiyet ve bir taraftan da bölgesel ve bölge dışı işbirliği ile sağlandığı ortak yargısına varmış bulunmayı umuyorum’’ dedi.

Ruhani,’’Son 4 yılda söyleyip ve çaba sarf ettiğimiz gibi Suriye ve Yemen gibi krizlerin çözümü, sadece savaş ve şiddetin durdurulması, insani yardımların yapılması, radikalizm ve terörle ortak mücadele ve Suri-suri ve Yemen-Yemen müzakereleri ve halkın oyu ve fikrinin kabulü ile mümkün olacaktır’’ dedi.

Ruhani, Demokratik iran, büyün insan gücü ve kaynakları ve coğrafi konumu ile sizin ülkelerle ortak menfaatler çerçevesinde işbirliğine hazırdır. Bizim işbirliğimiz hiçbir ülkenin aleyhine değildir ve bölge ile dünya’daki barış ve istikrara yardım edecektir’’ dedi.

Ruhani, yemin törenine katılanların manalı varlığının halkların menfaatleri doğrultusunda birliktelikler ve bölge ile dünya’da istikrar ve huzura sebep olması temennisinde bulundu.

Ruhani sözlerinin bir bölümünde sorumluluğunu halkın oylarının bir bölümü ile olmasına rağmen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak tüm halkın hak ve hukukunu korumakla mükellef olduğunu ve bunun gerçekleşmesinin de düzenin tüm kurum ve kuruluşlarının işbirliği ve halkın tamamının katılımı ile mümkün olmayacağını söyledi.

Ruhani, ‘’Bu hükümet itidal hükümeti olmak istiyor. Biz her kızgınlığa teslim olmaz, her heyecanla kızmayız. Biz hem iç, hem dışta barışçık hükümetiz ve barışı her zaman savaşa tercih ederiz’’ dedi.

‘’Biz her zaman kendi milletimizi savunmaya hazırız faka bize göre savunma sadece silahla mümkün olmaz’’ diyen Ruhani, ‘’Biz silahlı kuvvetlerimizin destekçisiyiz fakat bizim en büyük silahımız milletin oylarıdır. Oy sandıklarına 42 milyon oy atan bir millet darda kalmaz’’ dedi.

İslam Cumhuriyeti Düzeninin elde ettiğinin sadece dini demokrasi olmadığını ifade eden Ruhani, ‘’Ülkenin bağımsızlığı, eşsiz güvenlik, silahlı kuvvetlerin gücü, savunma gücünün artması, bölge halklarının kalbinde yer etmek, ülkenin uluslararası düzeyde konumunun yüksekliği İslam Cumhuriyetinin getirilerindendir’’ dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 08 Temmuz 2026 (6) içerik yüklenmiştir.