HaberlerİranOrtadoğu

Rızai: Nükleer anlaşama yararlı olduğu sürece İran için geçerli

İran Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai; nükleer anlaşmanın İran için yararlı olduğu sürece geçerli olduğunu, sadece İran’ı nükleer faaliyetlerden yoksun bırakması halinde kendiliğinden iptal edilmiş olacağını ifade etti.

Bugün Tahran’da gazetecilere açıklama yapan İran Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, nükleer anlaşma ile yeniden müzakere konusuna temasla; “Biz nükleer anlaşma konusunda ABD ve Avrupa dahil hiç kimse ile müzakere etmeyeceğiz, en ufak ihlaline uygun karşılık vereceğiz çünkü, ölü ve cansız bir nükleer anlaşma artık bizim için bir faydası olmaz” ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşmanın İran halkı için faydalı ve yaralı olduğu sürece geçerli olduğunu hatırlatan Rızai, sadece İran için nükleer faaliyetleri yasaklaması halinde artık kendiliğinden iptal edilmiş olacağını belirtti.

ABD’nin nükleer anlaşmanın dış yüzünün kalmasını, ancak iç yüzünün ölmesini istediğini ifade eden İran Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri, ABD’nin yaptığı baskıdan amacının Avrupalılar’ın işbirliğine mani olmak olduğunu, böyle olursa İran halkı ve hükümetinin nükleer anlaşmadan çekileceğini vurguladı.

Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai açıklamalarının devamında; Kürkük’ün kurtarılmasına dikkat çekerek, İran’ın Kerkük’ün kurtarılmasına karışmadığını, sadece Irak ordu ve halk güçlerinin bu bağlamda rol ifa ettiğini ve dışarıdan Kerkük’e askeri güç gönderildiği haberinin doğru olmadığını belirtti.

Rızai ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin son girişimlerinin Irak’ın kuzeyini 10 yıl geriye götürdüğünü sözlerine ekledi.

Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai; IŞİD’in tamamen yok olmak üzereyken ABD’nin harekete geçerek, bir iş yaptığını göstermeye çalıştığını, oysa terör örgütü IŞİD’i bizzat ABD’nin türettiğini vurguladı.

Öte yandan, İran’ın Hüsrevi Sınır Kapısı’ndaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne ait bayraklar Irak güvenlik güçleri tarafından indirildi.

Irak ordusunun sınır bölgelerine yaptığı askeri sevkiyatın ardından İran’ın Hüsrevi Sınır Kapısı’ndaki Bölgesel Kürt Yönetimi’ne ait bayraklar da indirildi.

Irak ordusu daha önce Pervizhan Sınır Kapısı’nda da tam kontrol sağlamıştı. İran ise IKBY’ye açılan Pervizhan Sınır Kapısı’ndaki ticari işlemlerini yeni bir bildiriye kadar durdurmuştu.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, geçenlerde aldığı acil bir kararla ülkenin hava sahasını Irak kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne kapatmıştı.

Başa dön tuşu
Bugün 13 Haziran 2026 (35) içerik yüklenmiştir.