
İran Petrol Bakanı Yardımcısı, İran ve Afganistan arasında benzin ve mazot ihracatına ilişkin yeni bir anlaşma imzalanmasına dikkat çekerek, uçak yakıtı ihracatına başlanacağına ve petrol ürünlerinde hiç bir şekilde indirim yapmayacaklarını söyledi.
Ulusal Rafineri ve Petrol ürünleri Şirketi Genel Müdürü Ali Rıza Zeygami, yaptığı açıklamada, Tahran’daki İran-Afaganistan petrol müzakerelerine işaret ederek, iki ülke arasında yapılan ilk anlaşmanın 300 bin ton değişik petrol ürününün ihracatını kapsadığını belirtti.
Zeygami, söz konusu anlaşmayla uyumlu olarak Afganistan’a ihraç edilecek perol ürünlerinin %70’inin mazot olacağını belirtirken, bu komşu ülkeye yapılacak ihracat hacminin %20’lik sıvı yakıt kısmının, benzin ve %10 oranında uçak yakıtından ibaret olacağını söyledi.
İran Petrol Bakanı Yardımcısı, önümüzdeki birkaç hafta içinde her iki ülke yetkililerinin huzurunda yeni anlaşmanın imzalanacağını ve mevcut durumda Afganistan’ın İran’dan yılda 2 milyon ton petrol ürünü almaya hazır olduğunu açıkladığını belirtti. Pertol ürünlerinin fiyatlandırılması konusunda ise ilk anlaşmadaki petrol ürünleri satış formülünün geçerli olacağını vurgulayan Zeygami, bu formülü, Fars Körfezi FOB’a, transit maliyeti ve yakıtın kalitesinin ilave edilmesi şeklinde açıkladı.
İran Petrol Bakanı Yardımcısı ayrıca yabancı alıcı ayrımı gözetmeksizin petrol ürünlerinde hiç bir şekilde indirim yapılmayacağını belirterek, Afganistan’a yapılacak benzin ve mazot ihracatında ise Fars Körfezi FOB uygulamasının geçerli olacağını söyledi.
Zeygami, Afganistan’a yapılacak petrol ürünleri ihracatının mesuliyetinin İran’ın üzerinde olacağını hatırlatarak, bu komşu ülkenin ihtiyacı olan yakıtın, İran’ın Rafsancan, Meşhed ve İsfahan gibi bazı büyük petrol toplama bölgelerinden doğrudan gönderilmesiyle karşılanacağını belirterek, bu miktardaki petrol ürününün 6 ay içinde Afganistan’a ihraç edileceğini de sözlerine ekledi.
