HaberlerİranOrtadoğu

Avusturya’nın eski başbakanı: Avrupa, Rusya ve Çin ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkması karşısında direnmelidir

Avusturya eski başbakanı Wolfgang Schüssel, dün Moskova’da yaptığı açıklamada, Avrupa, Rusya ve Çin’in Amerika’nın nükleer anlaşmadan tek yanlı çıkması karşısında direnmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya eski başbakanı Wolfgang Schüssel, İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşma Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın uluslararası bir anlaşma olduğunu belirterek, Amerika’nın bu anlaşmadan tek yanlı çıkmasının uluslararası anlaşmaların çiğnenmesi manasına geldiğini söyledi.

Avusturya eski başbakanı, Amerika’nın İran’la ilişkilerde olan ülkelere yönelik her türlü yaptırımının da uluslararası kanunların çiğnenmesi olacağını söyledi.

Schüssel, Avrupa, Rusya ve Çin’in, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesi konusunu BM ve Dünya Ticaret Örgütü’ne gündeme getirmeleri gerektiğini belirterek, ‘Eğer herkes ortak adım atarsa o zaman Amerika’ya karşı etkili sonuç alınır. Çünkü, Amerika Trump’tan ibaret değildir ve Amerika’da, Temsilciler Meclisi, Senato, kamuoyu, sivil toplum kuruluşları, mali piyasalar da vardır” dedi.

Bilindiği gibi Amerikan başkanı Trump, 8 mayıs tarihinde İran’a yönelik asılsız suçlamalarda ve iddialarda bulunarak, nükleer anlaşmadan çıktığını bildirmiş ve İran aleyhinde 3 ve 6 ay içinde eski yaptırımlara geri dönüleceğini bildirmiştir.

Amerikan başkanının bu kararı başta Amerika içinde olmak üzere uluslararası alanda sert tepkilere neden olmuştur.

Başa dön tuşu
Bugün 18 Ekim 2026 (8) içerik yüklenmiştir.