
İran’ın uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilcisi ve büyükelçisi Kazım Garibabadi, Tahran’ın uzayın her türlü silahlanmasına karşı olduğu gibi küçük uydulardan yararlanılması, uyduların yapımı ve tasarımına kısıtlama getirilmesine karşı olduğunu söyledi.
İRNA’nın haberine göre, Garibabadi, Viyana’da BM Uzay işleri ofisi başkanı Simonetta Di Pippo ile görüşmesinde, İran’ın uzayla çalışmalarıyla ilgili ilkesine temasla, ‘uzayın ‘Beşeriyetin Ortak Mirası’ olduğunu belirterek, ”İran’ın başta kitle imha silahları olmak üzere uzayın her türlü silahlandırılmasına karşı olduğunu” bildirdi.
Garibabadi, uzayın barışçı amaçlar için kullanılmasındaki işbirliğine de önemle vurgu yaparken, ”uzay, barışçı amaçlar için kullanılmak için BM üyelerinin hizmetine verilmelidir’ dedi.
İranlı yetkili, BM uzay ofisine, uzay teknolojisinden İran’da kuraklık ve toz bulutlarını gözetlemek için 2016’da Tahran’da İran ve BM ortak çalışma atölyesinin kurulmasına da teşekkür etti.
