ABD’nin derdi kesinlikle Irak güvenliği değildir

Irak Parlamentosunda Kürdistan Koalisyonunu temsil edenlerden biri, Amerikan işgal güçlerinin Irak’ta güvenliği sağlama niyetiyle kalmak istemediklerini vurgulayarak “Bunlar sadece kendi çıkarları için çırpınıyorlar” dedi.
Irak Parlamentosunda Kürdistan Koalisyonunu temsil eden Mahmud Osman konuşurken, ülkesindeki Amerikalı güçlerin kentlerde güvenliği sağlama amacıyla bulunduklarına asla inanmadığını vurgulayarak “Onlar eğer bugün de Irak’ta kalma sürelerini uzatmak için çırpınıyorlarsa bunun tek sebebi kendi çıkarlarıdır ve Irak güvenliği konusuyla hiçbir ilgisi yoktur” dedi.
Mahmud Osman ayrıca, ABD’nin Bağdat’la imzaladığı güvenlik anlaşmasının süresini uzatabilmek için gösterdiği yoğun çabalarına değinerek “Obama kabinesi ilk başta Irak’tan çekilme niyetindeydi. Fakat Tunus ve Mısır gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki birkaç Arap ülkesinde halkçı inkılapların başlaması üzerine ABD bu kez, bölgeden tamamen çekilmemek için güçlerinden bir kısmını bırakmayı düşündü” şeklinde konuştu.
Irak Parlamentosundaki Kürdistan Koalisyonu üyesi Osman daha sonra, Iraklı Kürt gruplardan bazıları ve El-Irakiye grubunun Washington-Bağdat anlaşmasının uzatılması konusunu kabul ettiklerine dair çıkan bazı haberlerin doğru olup olmadıkları şeklindeki soru üzerine, böyle bir haberin doğru olmadığını vurgulayarak “Iraklı gruplardan hiçbiri henüz bu meseleyle ilgili kesin ve son kararını açıklamadı. Sadece Sadr grubu Amerikalı güçlerin Irak’ta her şekliyle kalmalarına karşı olduğunu açıkça ilan etti. Ama diğer grupların tavırları henüz bilinmiyor. Kimi gruplar son kararı verme konusunda kararsız durumundalar” ifadesini kullandı.
