AvrupaGenelHaberler

İngiliz Elçi: Bercam’a bağlılılk, Tahran ve Londra ilişkilerinin temelidir

İngiltere’nin İran Büyükelçisi Rob Macaire, uluslararası bir anlaşma olan Bercam nükleer anlaşmasına bağlı kalmak, Tahran ve Londra arasındaki ilişkilerin temeli olduğunu belirtti.

İran’ın güneyinde Fars eyaletinin valisi İsmail Tebadar’la görüşen İngiliz elçi Macaire, Britanya devleti İran İslam Cumhuriyeti’nin Bercam nükleer anlaşmasından özellikle iktisadi alanda yararlanması için çaba harcadığını belirtti.

Görüşmede vali Tebadar da Avrupa ülkelerinin Bercam nükleer anlaşmasına karşı sergiledikleri tutumdan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Amerika’nın Bercam’la ilgili sözünü tutmaması kesinlikte tarihte kayda geçeceğini vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti başta Britanya olmak üzere başka ülkelerde her zaman dostane ilişki kurmak ve bu ilişkileri takviye etmek istediğini belirten vali Tebadar, Tahran yönetimi Avrupa ülkelerinden uluslararası bir anlaşma olan Bercam nükleer anlaşmasına tüm boyutlarda bağlı olmalarını beklediğini ifade etti.

Amerika Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de İran’a karşı bazı mesnetsiz iddiaları tekrarlayarak Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini ve nükleer yaptırımları yeniden uygulayacağını açıkladı. Avrupa ise İran’a Bercam nükleer anlaşmasını koruma sözü verdi ve Amerika’nın İran’a dayattığı yaptırımlarla mücadele için İran ile ticarette yeni mali mekanizma oluşturacağını açıkladı.

Başa dön tuşu
Bugün 29 Eylül 2026 (50) içerik yüklenmiştir.