
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad bugün; basın kanununa ilişkin 2011/107 sayılı yasama kararını onayladı.
Yasama kararı gereğince daha önceki kanunlarda yer alan ve bu kararın metniyle çelişen maddeler iptal edildi.
Uygulama prosedürü ve icraatları ise; ulusal basın konseyi ile koordinasyonun ardından Enformasyon Bakanının önerileri ışığında Bakanlar Konseyi tarafından ilan edilecek.
Basının tüm vesileleriyle müstakil olduğunu belirten yasama kararı; anayasa haricinde basın özgürlüğünü kısıtlamanın hiç bir şekilde caiz olmadığını belirtiyor.
Yasama kararı; Suriye Arap Cumhuriyetindeki anayasa ve kanunlar, dünya uluslararası insan hakları deklarasyonu ve hükümetin imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde korunan özgürlükler ve ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalınmayı öngörüyor. Aynı zamanda vatandaşın genel durumlara ilişkin bilgilere ulaşma haklarına ilaveten Suriye halkının milli ve ulusal değerlerine bağlı kalmayı, bilgiyi yayınlamada sorumluluk, duyarlılık ve dürüstlük, halkın çıkarlarını ifade etme ve ulusal kimliği koruma ilkelerine bağlı kalmayı gerektiriyor.
Bunlara ek olarak; fertlerin haysiyetlerine, onurlarına ve haklarına saygı göstermek, bunları hiç bir şekilde ihlal etmeme, Gazeteciler Birliğinin yayınlamış olduğu basın misakına bağlı kalmak, tüm şekilleriyle basın vesilelerini tekelleştirmeyi önleme ilklerini zorunlu kılıyor. Aynı şekilde fikri mülkiyet, telif hakkı, komşuluk hakları, ticari ve sınai haklar, patent hakkı ve daha benzeri alanlardaki kanunlar her türlü medya aracı için geçerli sayılıyor.
Basın özgürlüğü kanunlarda korunduğu gibi, gazetecinin yayınlayacağı görüş kanunlar haricinde bu özgürlüğe dokunamaz.
Yasama kararı gazetecinin bilgi kaynağını sağlama hakkını garantilediği gibi, hiç bir kurum yada taraf mahkeme aracılığı ile gizli bir oturum haricinde kaynağını açıklamak için gazeteciyi zorlayamaz. Gazeteci her türlü bilgiyi her yerde araştırma, bulma ve doğruluğundan emin olması ardından yayınlama hakkına sahip olmasıyla birlikte; olayları kendi yorumundan ayırması koşuluyla bilgileri analiz etme olanağına da sahiptir.
İlgili kurum ve dairelerin, gazetecilerin içine girmelerini ve çalışmalarını kolaylaştırma zorunluluğu bulunmasıyla, Bakanlar Konseyi kurum ve dairelerin saklayabilecekleri bilgiler hakkında karar çıkarması bekleniyor.
Görevi sırasında gazeteciye yapılacak her türlü saldırı, devlet memuruna yapılmış sayılacaktır.
Tüm bunlara ek olarak 108 sayılı yasama kararı aşağıdaki konularda her hangi bir şey yayınlamaları yada ibraz etmeleri yasaklanıyor.
Ulusal birlik ve güvenliği zedeleyecek, semavi dinleri yada dini inançları kötüleyecek, mezhep yada taife provokasyonu yapacak şeyler.
Cinayet, şiddet eylemleri, terör, ırkçılık ve kine nefrete yol açacak şeyler.
Ordu ve Silahlı kuvvetlerin yayınlayacağı ve izin vereceği her hangi bir şey haricinde bunlar bağlı bilgiler. Yürürlükteki kanunlar ve yasalar kapsamında yayınlanması yada yayımlanması yasak olan şeyler. Devlet sembollerini kötüleyecek şeyler.
Aynı zamanda gazetecilerin fertlerin özel yaşamlarına müdahale etmeleri de yasama kararında engelleniyor. Aynı zamanda gazetecilerin imzaları altında reklam yapmaları da yasaklanıyor.
Yasama kararı gereğince her hangi bir medya aracının her hangi bir yabancı kurumdan direk yada endirekt olarak bağış, yardım yada özel toleranslara alması yasaklanıyor.
Tüm bunların yanı sıra 2011/108 sayılı yasama kararı; Ulusal Enformasyon Konseyi adı altında bir kurulun teşkil edilmesini ön görüyor. Bakanlar Konseyine Tabi olacak söz konusu Konsey; mali ve idari bağımsızlığa sahip olurken; yasama kanunun uygulanmasını organize edecek.
Enformasyon Bakanı Adnan Mahmut; yeni basın kanunun Suriye basınında yeni bir süreç başlatacağını belirterek; modern medya araçlarında çalışma ortamına uyum sağladığını ifade etti.
Gazetecilere açıklama yapan Bakan Mahmut; yeni basın kanunun komünikasyondaki gelişmelerin yanında dijital devrime entegreli olduğunu, Suriye kamuoyunun bilgi ve medya gereksinimlerini karşılayacağını söyledi.
Enformasyon Bakanı ayrıca; düşünce ve görüş özgürlüğüne ortam sağladığını kaydederken, ülke çapında siyasi yaşamı ve toplumsal diyalogu zenginleştireceğini, demokrasi ortamını da pekiştireceğini belirtti. Yeni basın kanunu bölge düzeyinde bir ilk ve model olarak nitelendiren Mahmut; entegrasyonla birlikte tüm medya araçlarını kapsaması, devlet ve topluma karşı sorumluluklarını eşliğinde gazetecilerin haklarını garantilediğini ekledi.
Bakan Mahmut; yeni kanunun medya araçlarının önceliklerini vatandaşların önceliklerine siyasi, ekonomik, sosyal ve kalkınsal davalarına bağlamaya katkı sağladığını vurguladı. Aynı zamanda medyanın devlet kurumlarının çalışmalarında halkın gözünü oluşturması açısından genel durumlarla reaksiyonu sağladığını kaydederek, bunun yolsuzlukla mücadelede sağlayacağı katkılara işaret etti.
