ABD’nin insanlık dışı ambargoloarı İranlı selzedelere yurt dışından yardım yapılmasını önlüyor

İran Kızılay Kurumu yayınladığı bir bildiride: ‘ABD’nin İran’a karşı banka yaptırımları nedeniyle, İran Kızılayı’na hiçbir yabancı para yardımı yapılmamış ve yardımların ulaşması için hiçbir mali kanal bulunmuyor’ dedi.
İranlı selzedelere ayni yardımların gönderilmesi hususunda fazla zorluk olmasa da, hiçbir ülke ve uluslararası kuruluş, selzedelere nakit yardım yapma veya hasarları telafi etme konusunda İran’a nakit yardım yapamıyor.
Bildiriye göre, bazı kurum ve ülkelerin İranlı sel mağdurlarına nakit yardım yapmaya hazır olduklarını bildirmelerine karşın, ABD’nin insanlık dışı yaptırımları nedeniyle bu nakit yardımları selzedelere ulaştırman imkanı yoktur.
Şimdiye kadar Türkiye, Kuveyt, Almanya, Fransa, Afganistan, Azerbaycan ve Pakistan, İran’a insani yardım göndermeye hazır olduklarını duyurmuştur. Türkiye, Kuveyt ve Almanya’dan ayni yardımların bir kısmı İran’a ulaşmış ve sel mağdurları arasında dağıtılmıştır.
Son üç haftada, kuzey ve güneybatı da dahil olmak üzere İran’ın dört bir yanında etkili olan aşırı yağışlar sonucu meydana gelen ölümcül sel sonucu 70’ten fazla can kaybı yaşanmış ve büyük madd, tahribata yol açmıştır.
