HaberlerKuzey AmerikaLatin Amerika

Bolivya’da sıkı yönetim ilan edildi

Bolivya hükümeti, 10’dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterilerinin ardından, ülkenin kuzeyindeki Pando kentinde sıkıyönetim ilan etti.

Devlet Bakanı Alfredo Rada, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales taraftarlarıyla sosyalist reformlara karşı çıkan sağcı valilerin destekçileri arasında çıkan şiddet olaylarını değerlendirirken, ”Pando’da gerçek bir katliam yaşandı” dedi.

Bolivya’daki iç karışıklıkların sebebi olarak gösterilen ABD Büyükelçiliği ve önünde nöbet tutan Bolivya Askerleri ”İnsanlığa karşı suç işlendiği” ifadesinin yer aldığı sıkıyönetim kararnamesinde 3’ten fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklandığı bildirildi ve silah taşıyan herkesin tutuklanacağı uyarısında bulunuldu.
Bolivya’lı göstericiler ABD kaynaklı “ağa isyanını” protesto ediyorlar. Taşınan döviz de şunlar yazıyor: Yeter! Emperyalizm’e ve onların Valilerine Yeter!

Bolivya hükümeti, hükümet destekçileri ve muhalifleri arasındaki çatışmalarda dört kişinin yaşamını yitirdiği kuzeydeki Pando eyaletinde şiddetin tırmandırılmasını kınadı.

İçişleri Bakanı Alfredo Rada, baskıcı önlemlerin, iki tarafta da birkaç gündür şiddete evrildiğini söyledi.
Rada, hükümetin tahmin ettiği üzere bir sivil darbenin gerçekleşmekte olduğunu, hükümet kurumlarına tecavüz edildiğini, trafolara saldırıldığını ve şiddetin körüklendiği açıkladı.

Bakan, hükümetin demokrasi ve ulusal bütünlüğü korumak için gerekli önlemleri alacağını ekledi.

Başa dön tuşu
Bugün 09 Haziran 2026 (21) içerik yüklenmiştir.