İran nükleer silahların üretim ve yayılmasına karşıdır

İran’ın BM’deki daimi temsilcisi, dünyada toplu kıyım silahların imhasıyla ilgili İran İslam Cumhuriyetinin BM Teşkilatınca kabul edilmesinin, Tahran’ın her türlü toplu kıyım silahına karşı olduğuna dair açık bir delil olduğunu bildirdi.
İran İslam Cumhuriyetinin BM’deki daimi temsilcisi Muhammed Hazai, toplu kıyım silahlarının imhasıyla ilgili İran tasarısının BM tarafından kabul edilmesi ardından yaptığı açıklamada, “Bu kararnamede, nükleer silah sahibi ülkelerden kendi nükleer silah mevcudiyetlerini yok etmelerini ve bu silahların başka ülkelere aktarmaktan kaçınmalarını istemektedir.”
Hazai bu tasarının bundan tam 8 yıl önce de İran tarafından BM Teşkilatına sunulduğunu ve o dönemde tasvib olduğunu, kararnamelerin normal ömrünün 2 yıl alması bakımından bu tasarının yeniden BM Genel kuruluna gönderildiğini ve bu kez de daha önceki döneme oranla 9 daha fazla oyla kabul edildiğini hatırlattı.
Hazai, toplu kıyım silahlarının üretiminin şer’an haram olduğuna dair Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in fetvasına da temas ederek, İran ana Yasasında da bu konuya açıklık getirtildiğini ve İran yönetiminin şimdi de bu doğrultuda nükleer silahların üretim ve bulundurulmasının yasaklanmasını ön gören söz konusu tasarıyı BM’ye sunduğunu belirtti.
