HaberlerDünyaİranOrtadoğuYemen

İrevani: Yemen’deki geçici hükümetin eylemlerini İran’a atfetmeye çalışmak sahadaki gerçeklikten sapmadır

İran’ın BM Büyükelçisi, Kızıldeniz’deki mevcut durumun temelinde İsrail rejiminin Gazze’de uyguladığı soykırım ve ABD’nin tam desteği olduğunu belirterek, Sana’daki geçici hükümetin bağımsız egemenliğini koruduğunu ve kararlar aldığını ifade ederek “Eylemlerini İran İslam Cumhuriyeti’ne atfetmeye yönelik herhangi bir girişim, yalnızca Yemen’deki saha gerçeklerinden ve Gazze’de işlenen cinayetlerden sapmadır.” açıklamasında bulundu.

İRNA haber ajansının bidlrdiğine göre Dün, yerel saatle Pazartesi günü, Emir Said İrevani, BM Genel Sekreteri ve aynı zamanda Güvenlik Konseyi Başkanı Antonio Guterres’e yazdığı mektupta şunları söyledi:

“Kızıldeniz’deki mevcut durumun köklerinin İsrail rejimi tarafından gerçekleştirilen soykırım ve vahşi cinayetler ile ABD’nin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki mazlum Filistin halkına karşı tam desteği olduğu herkesçe bilinmektedir. ABD, Kızıldeniz’deki son olayların İsrail’in Gazze’deki Filistin halkına yönelik devam eden zulmüyle doğrudan bağlantılı olduğu yadsınamaz gerçeğini inkar veya örtbas edemez. »

İran’ın BM Büyükelçisi şunları da ekledi:

“Güvenlik Konseyi’nin Yemen çatışmasına yaklaşımı ve Yemen’e ilişkin kararlarına ilişkin ciddi kaygı ve değerlendirmelere rağmen İran,  silahların satışı veya devredilmesiyle ilgili her türlü işlem dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin 2216 (2015) sayılı Kararını ihlal eden hiçbir faaliyette bulunmadı.
Ayrıca İran, Yemen krizinin siyasi yollarla çözümünü her zaman savunmuştur.”

İrevani mektubunun bir başka bölümünde şöyle ekledi:

“Uluslararası toplumdan ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik askeri saldırganlığını kesin bir şekilde kınamasını istiyoruz. Uluslararası hukukun ve BM Tüzüğünün bu açık ihlali, güçlü bir kınamayı gerektirmektedir.”

Başa dön tuşu
Bugün 15 Ekim 2026 (28) içerik yüklenmiştir.