
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Fars Körfezi Masası Başkanı Muhammed Celal Firuzniya, ABD güçlerinin bölgeden çekilmesinin Irak ve bölge ülkelerinin çıkarına olduğunu açıkladı.
Firuzniya Suriye’de katıldığı Irak’a Komşu Ülkeler Güvenlik İşbirliği Komitesi Oturumunda yaptığı açıklamada, Irak’taki ABD güçlerinin çekilmesinin Irak’ın ve bölgenin çıkarına olacağını belirtti.
Firuzniya, Obama’nın ABD güçlerinin Irak’tan çekileceğini söylediğini ve kendilerinin bu çekilmenin bir an önce gerçekleşmesini umduklarını, ABD’nin Irak’a dayattığı güvenlik anlaşmasının da Washington’un yanlış politikalarından biri olduğunu ve bu anlaşmanın sonuçsuz kalacağını belirtti.
Firuzniya, ABD güçlerinin güvenlik anlaşmasıyla olabildiğince Irak’ta kalmanın peşinde olduğunu hatırlatarak, Irak yönetiminin yabancı güçlerin çekilmesine yönelik anlaşmada değişikliklere gittiğini, bu değişikliklerle Irak’ın başka ülkelere saldırı için kullanılmayacağı ve yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesini istediğini belirtti.
İranlı yetkili, Bağdat yönetiminin anlaşmada yabancı güçlerin bir an önce çekilmesi, Irak’ın egemenlik, istikrar ve güvenlik ortamının sağlanması gibi başka değişiklikler de istediğini vurguladı.
Firuzniya, Irak ve bölge ülkelerinin ABD’ye askeri güçlerini çekmesi, Irak’ın içişlerine müdahale etmemesi ve Irak’la bölge güvenliğini bozmaması için baskı yapması gerektiğini de kaydetti.
