HaberlerKuzey AmerikaLatin Amerika

ABD ve Kanada’nın,Latin Zirvesinde Küba’yı Dışlamaya Kalkışmasının Sonu Feci Oldu.ABD ve Kanadanın Üyelikleri Latin Ülkelerince İptal Edildi.

ABD’nin ve Kanada’nın Küba’ya karşı tavrı, Amerikalar Zirvesi’nde bu iki ülke dışında tüm ülkelerin tepkisini çekince zirvede hiçbir karar alınmadan herkes ülkesine geri döndü.

Haftasonu Kolombiya’nın Karayip kıyısındaki Cartagena kentinde Amerikalar Zirvesi yapıldı. Zirveye, orada olmayan bir ülke damgasını vurdu: Küba. ABD ve Kanada, Küba’nın örgüte alınmasına karşı çıkıyor. Ancak diğer tüm örgütler Küba’nın da orada olması gerektiğini savunuyor.

Bu ayrılık nedeniyle 30 devlet liderinin katıldığı zirve, Küba ayrılığı nedeniyle ortak bir karar deklarasyonu yapılamadan dağınıklık içerisinde sona erdi.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, ABD ve Kanada’nın Küba’yı dışlayan tavrını protesto ederek zirveyi boykot etti ve katılmadı. Venezuela, Bolivya ve Nikaragua ise bu tavır sürerse 2015’teki bir sonraki zirveye katılmayacaklarını duyurdular. Nikaragua lideri Daniel Ortega ve Venezuela lideri Hugo Chávez de zirveye katılmadılar. Chávez, kanser tedavisi için haftasonu bir kez daha Küba’ya gitti.

30 devlet içinde yalnızca ABD ve Kanada, Küba’nın “yeterince demokratik(!) olmadığı” gerekçesiyle örgüte katılmaması tutumu takınıyor. 28 ülke ise bu tavrı benimsemiyor. ABD ve Kanada, ayrıca zirvede İngiliz işgali altındaki Malvinas (Falkland) Adaları konusunda buraların Arjantin toprağı olduğunu vurgulayan kararı da desteklemeyerek birçok Güney Amerika ülkesinden ayrıldılar.

Zirvede sadece Malvinas değil, hiçbir konuda karar alınamadı. Amerika ülkelerinin tavrı, Küba’ya karşı tavır sürdüğü müddetçe bu örgütün hiçbir işe yaramaz kalacağını açıkça ortaya koydu.

Pazar günü, zirveye gelmiş olan liderler hızla Kolombiya’dan ayrıldılar. ABD Başkanı Barack Obama ise Kolombiyalı evsahipleriyle başbaşa kalarak “asıl işe” oturdu. Hiçbir karar alınamayan zirvenin ardından ABD, Kolombiya’yla bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. Obama anlaşmanın “ABD’nin yıllık ihracatını 1 milyar dolar artıracağını”, Kolombiya lideri Santos ise anlaşmanın “Kolombiya’da 500 bin kişiye iş imkânı sağlayacağını” söyledi.

Kıtanın “İsrail’i” olarak anılan Kolombiya, açık ara farkla dünyanın en fazla sendikacı öldürülen ülkesi – ABD işbirlikçisi hükümet yalnızca FARC ve ELN gerillalarına değil, işçi sınıfı ve köylülere de saldırıyor. Devlet destekli kontrgerilla, ülkede sistematik biçimde katliam yapıyor.

Üç sene önce Trinidad ve Tobago’da düzenlenen Amerikalar Zirvesi’nde de aynı tablo yaşanmıştı. Venezuela, Nikaragua, Honduras, Dominik Cumhuriyeti ve Bolivya, ABD’nin Küba’ya karşı tavrını kesin bir dille reddettiler. Ülkeler, asgari bir sonuç metninde uzlaşamadan zirve sona erdi. O dönemde iktidardaki ilk zamanlarını yaşayan Obama kimilerince “yumuşak” olarak nitelenen bir konuşma yaparak bazı kesimlerde “ABD’nin Latin Amerika ve Küba’ya karşı tavrında düzelme mi olacak” diye sordurtmuştu. Ancak bu kesimlerin umudu boşa çıktı.

Son dönemde halkçı hükümetlerin işbaşına geldiği kıtada ABD’ni etkisi bir miktar sınırlandı. Çin ise Latin ülkelerinin büyük ticaret ortağı olarak etkisini sürekli artırıyor.

Başa dön tuşu
Bugün 29 Ağustos 2026 (14) içerik yüklenmiştir.