Siyonist rejim gazetelerinden Jerusalem Post, Avrupalı şirketlerin İran petrol endüstrisiyle olan işbirliğinden duyduğu şaşkınlığı ve memnuniyetsizliği dile getirdi.
İran Ulusal Petrol Şirketi ABD tarafından yaptırıma uğramasına rağmen, bu şirket tarafından yönetilen yıllık İran petrol fuarına Alman ve Avusturyalı şirketler katıldı.
Turbo otomobil üreten Alman şirketi JCL’nin İran Petrol Fuarı’nda standı vardı. Bir JCL temsilcisi geçtiğimiz günlerde şirketin bir röportaj için Mayıs ayında İran Petrol Fuarı’nda olduğunu söyledi.
Bir kopyası Jerusalem Post’a verilen İran petrol fuarının kılavuzuna göre, Alman mühendislik şirketleri JCL ve Heggel ile Avusturyalı mühendislik şirketi Rotorise bu fuarda yer aldı. Fuarda bulunan bir kaynak The Jerusalem Post’a, fuarda JCL ve Rotorise’ın fiziki olarak standtlarını gördüğünü söyledi.
“Fox News Digital” ilk kez Eylül ayında İran’ın petrol fuarında Batılı, Rus ve Çinli şirketlerin varlığından bahsetmiş, bu şirketlerden bazılarının isimleri de yayımlanmıştı.
Almanya Federal Ekonomi ve İhracat Denetim Kurumu (BAFA) Sözcüsü Nikolai Hoberg, İran petrol fuarına katılan Alman şirketleri hakkındaki bir soruya yanıt olarak Jerusalem Post’a şunları söyledi: ‘Ajans, Avrupa ve ulusal yasalar kapsamındaki mevcut onay gerekliliklerini veya olası kısıtlamaları inceleyecektir.
ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, İran’daki ticari faaliyetlerin ABD yaptırımlarına uygunluğunu kontrol etmekten sorumludur.’
ABD’nin İran petrol fuarında yer alan Avrupalı, Çinli ve Rus şirketlere yaptırım uygulayıp uygulamayacağı belli değil. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir çalışan Fox News Digital’e, yaptırım uygulamanın gündemde olmadığını söyledi.
Alman hükümeti de mühendislik şirketlerinin İran’daki faaliyetleri konusunda sessiz kaldı. Almanya Federal Ekonomi ve İhracat Denetim Kurumu (BAFA) Sözcüsü, şirketlerin İran Petrol Fuarı’nda ticari faaliyet yürütme iznine ilişkin bir soruya yanıt olarak Jerusalem Post’a şunları söyledi: ‘Merkezin, operasyonel ve ticari gizlilikler nedeniyle bireysel ihracat süreçleri hakkında yorum yapamayacağını lütfen anlayın. Bu açıdan, bunlar ne doğrulanabilir ne de reddedilebilir.
Firmaların fuarlarda bulunmasına ilişkin bilgiler yalnızca firmaların kendileri tarafından sağlanabilir.’
Jerusalem Post, geçen yılın Aralık ayında, Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin yeni yayınlanan verilerine dayanarak, bu ülkenin Ocak ayından Ekim 2022 sonuna kadar İran’a 1,2 milyar euro değerinde mal ihraç ettiğini bildirmişti. Almanya aynı dönemde İran’dan yaklaşık 260 milyon euroluk mal ithal etti.