AfrikaFilistinHaberlerOrtadoğu

Abdülfettah Es-Sisi’nin Uzlaşı Önerisini Hamas Kabul Etti, Abbas Reddetti

Londra’da yayınlanan El-Hayat gazetesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi’nin Filistin’de uzlaşının sağlanması için bir öneride bulunduğunu, Hamas’ın ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın öneriyi kabul ettiğini, daha sonra Abbas’ın kendi önerisini sunarak Abdülfettah Es-Sisi’nin önerisini boşa çıkardığını yazdı.

Gazete, Abbas’ın önerisinin yeni bir şey getirmediği gerekçesiyle Hamas tarafından reddedildiğini ifade etti.

El-Hayat gazetesinin Filistinli güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Abdülfettah Es-Sisi önerisini Abbas’ın yaklaşık bir ay önce Kahire’yi ziyareti sırasında yaptı.

Haberde, Abbas’ın Abdülfettah Es-Sisi’nin baskılarına boyun eğerek ilk başta öneriyi kabul ettiği fakat daha sonra İstihbarat Başkanı Macid Ferec aracılığıyla kendi önerisini sunduğu belirtildi.

Abdülfettah Es-Sisi’nin Hamas tarafından da kabul edilen önerisinin altı maddeden oluştuğu, Hamas’ın Hükümet İdare Komitesi’ni lağvetmesine paralel olarak Abbas’ın Gazze Şeridi’ni cezalandırmak için aldığı kararları iptal etmesini öngördüğü kaydedildi.

Uzlaşı hükümetinin Gazze’nin yönetimini tümüyle devralmasını ve mevcut memurların resmi kurumlarda görevlendirilmesini içeren önerinin beşinci maddesinde Filistin’de genel seçimlerin yapılmasının ve altıncı maddesinde de Kahire’nin tüm tarafları kapsamlı bir diyaloğa davet etmesinin istendiği ifade edildi.

Başa dön tuşu
Bugün 18 Ağustos 2026 (30) içerik yüklenmiştir.