
İran İslam Cumhuriyetinin yeni Türkiye Büyükelçisi Behmen Huseynpur, İran Cumurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretinin iki ülke arasında önemli fırsatlar yarattığını söyledi.
Türkiye’de daha önce İstanbul başkonsolosluğu görevini yürğten ve son olarak İran’ın Türkiye büyükelçisi olarak atanan Huseynpur, İrna muhabirine yaptığı açıklamalarda Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretinin iki ülke açısından önemli ve olumlu geçtiğini, Ahmedinejad’ın ziyaretinin iki ülke arasında önemli fırsatlar yarattığını söyledi.
Huseynpur, bu ziyaretin çeşitli açılardan değerlendirilebileceğini ve Ahmedinejad ve yanında üst düzey İranlı yetkililerin yer aldığı ziyaretin son 12 yıl içinde iki ülke arasında en önemli ziyaret olduğunu belirtti.
Huseynpur, büyükelçilik görevine böyle büyük ve önemli bir ziyaretle başlamasının önemine değinerek, özellikle Ahmedinejad’ın İstanbul ziyareti öncesi İran Dışişleri Bakanı Mutteki ve yardımcısı Şeyh Attar’ın Türkiye ziyaretlerinin de oldukça verimli geçtiğini ve iki ülke yetekilileri arasında önemli görüşmeler yapıldığını söyledi.
Huseynpur, Şeyh Attar ve yanında 22 kişilik İranlı siyasi ve ekonomi yetkililerinin Ankara ziyaretinin uzmanlar arası oturumlara zemin hazırladığını ve Ahmedinejad’ın İstanbul ziyaretinde imzalanan 5 işbirliği anlaşmasının çalışmalarının yürütüldüğünü, İran ekonomi uzmanları ve yetkililerinin heyetini de Ankara’da Türk meslektaşlarıyla bir araya gelerek, iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını ve anlaşma taslaklarını hazırladıklarını kaydetti.
Huseynpur, Ahmedinejad’ın iki ülke makamlarının Ankara’da gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları sonrası, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere İstanbul’a geldiğini iki ülke lideri arasında karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, bölgesel ve uluslar arası gelişmelerin ele alındığı müzakereler yapıldığını belirtti.
Ahmedinejad’ın İstanbul ziyareti kapsamında İran Dışişleri, Petrol, Enerji Bakanıyla Kültür Mirası Kurumu Başkanı gibi üst düzey yetkililer de katıldı.
Huseynpur, açıklamasının devamında, Ahmedinejad’ın ilk ziyaret gününde gerçekleşen görüşmelerde iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüş bildirdiğini, iki ülke ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması konusunda çaba harcadıklarını ve gelecek yıl bu rakamı yakalamak istediklerini söylediğini, iki ülke cumhurbaşkanı arasında güvenlik konuları, terör faaliyetleri, kaçakçılık konularının, enerji ve petrol alanında işbirliği, turizm, sınır güvenliği, Irak’ın durumu, kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi konularının da ele alındığını ve her ülke cumhurbaşkanının da bu konularda ortak görüş bildirdiğini belirtti.
Huseynpur, Gül’ün Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretini iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak değerlendirdiğini, Gül’ün İran-Türkiye arasında işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesini iki ülke ve bölge halklarının çıkarına gördüğünü söylediğini vurguladı.
Huseynpur, iki ülke cumhurbaşkanının görüşmeler ardından ortak basın toplantısına katıldığını ve çeşitli konularda düşüncelerini açıkladıklarını hatırlatarak, Ahmedinejad’ın İstanbul ziyaretinin ilk gününde heyetler arası görüşmelerin ardından elde edilen önemli gelişmelerden birinin iki ülke arasında imzalanan 5 işbirliği protokolü olduğunu, bu anlaşmaların güvenlik konuları, turizm, ekonoloji, milli kütüphaneler arası işbirliği, kültürel işbirliği, taşımacılık konularını kapsadığını kaydetti.
Huseynpur, iki ülke arasında imzalanan kültürel işbirliği anlaşmasının 50 yıldönümü olan 2009 yılının İran-Türkiye Kültür Yılı ilan edildiğini, Ahmedinejad’ın ziyaretinin ikinci gününde Türkiyeli yazar, gazeteci, düşünür ve önemli şahsiyetleriyle bir araya geldiğini ve dünya güçlerinin müdahalelerinin bölge ülkeleri arasında geniş işbirliği imkanlarını kısıtladığını söylediğini Gül ve Ahmedinejad’ın da karşılılı ekonomik alanda ve ticaretle ilgili her türlü ısıtlama ve engelin kaldırılması yönünde görüşmeler yaptığını ve iki ülke özel sektörlerinin yatırım faaliyetlerinin artırılmasının altını çizdiklerini söyledi.
Huseynpur, Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretinde elde edilen ekonomik ve karşılıklı tanınacak kolaylıklarla ilgili varılan uzlaşmalarla ilgili de, iki ülke ortak karma ekonomik komisyonu başkanları Türkiye Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin de heyetleriyle birlikte Gül-Ahmedinejad görüşmesinde hazır bulunduğunu ve iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin masaya yatırıldığını belirtti.
Huseynpur, iki ülkenin enerji alanında işbirliğiyle ilgili de verdiği bilgide, iki ülke arasında enerji alanında zamanla hayata geçecek önemli anlaşmalara varıldığını ve yakın bir zamanda iki ülke arasında işbirliği ve ilişkilerin daha da gelişeceğine şahit olunacağını vurguladı.
Huseynpur, Ahmedinejad’ın İstanbul ziyaretinin önemli bir getirisinin de iki ülke ortak karma ekonomik komisonunun etkin hale getirilmesi ve bu komisyonunun çok yakın bir zamanda Türkiye heyetine başkanlık yapacak bakan Mehmet Şimşek başkanlığında Tahran’da toplanması olduğunu ifade etti.
Huseypur, İran Cumhurbaşkanı ve yanındaki üst düzey heyetin Türkmakamlarınca en üst düzeyde ağırlandığını ve bunun Ankara’nın İran ile ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, Ahmedinejad ve İran heyetinin İstanbul’da eşi benzeri olamayan bir karşılamayla ağırlandığını ve vali, bakan, emniyet müdürü ve diğer yetkililerin İran heyetine eşlik ettiğini ve özel koruma önlemlerinin alındığını söyledi.
Huseynpur, İrna muhabiriyle yaptığı röportajında, uzun yıllar İstanbul’da görev yaptığını, bakanlıkta edindiği deneyim ve Türkiye görevinde kazandığı tecrübeyle yeni büyükelçilik görevini en iyi şekilde yapmaya, İran dış politikasını özellikle dost ve komşu ülke Türkiye’de hakkıyla yerine getirmeye çalışacağını söyledi.
Huseynpur, büyükelçilik görevinin öncelikleri arasında iki ülke arasında özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi bulunduğunu, bu yönde Türkiye’de bulunan tüm İranlı kurum ve kuruluşların desteği ve yardımını beklediğini, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesine engel olabilecek yanlış anlama ve imajların ortadan kaldırılması için özel çaba harcayacağını belirtti.
İran’ın yeni Türkiye büyükelçisi Huseynpur, iki ülke arasında ticari ve ekonomik faaliyetlerle ilgili karşılıklı deneyimlerin paylaşılması, kültürel yakınlaşma ve işbirliği faaliyetleriyle iki ülke halklarının karşılıklı kaynaşması ve daha yakından tanışması için çaba harcayacağını, ikili güvenlik ve askeri işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye’de yaşayan İranlı öğrenci, yatırımcı, uzmanlarla işadamlarının işleriyle ilgilenilmesi yönünde gayret göstereceklerini vurguladı.
Huseynpur, İstanbul’da başkonsolosluk yaptığı dönemde bu kentte yaşayan İranlılar arasında iyi bir dayanışma ve birliktelik ortamı oluşturulduğunu ve bunun neticesinde Türkiye’de yaşayan İranlı işadamları derneğinin, İranlı doktorlar ve Türkiye sanayiciler derneğinin kurulduğunu söyledi.
Huseynpur, İstanbul’da gerçekleştirilen bu tür çalışma ve faaliyetlerin Ankara’da da deva edeceğini ve İranlıların Ankara büyükelçiliğiyle yakınlaşmaları için çeşitli programlar uygulayacaklarını, yakın bir zamanda düşünce kulübü kurulacağını ve Türkiye’de yaşayan İranlıların deneyim ve bilgilerinden yararlanılacağını ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde uzmanların düşüncelerine başvurulacağını belirtti.
Huseynpur, Türkiye’de “Yabancı Yatırım Ajansı” adıyla bir kurumun kurulduğuna değinerek, bu kurumun yabancı yatırım çekilmesi ve yatırımcılara sağlanacak kolaylıklar yönünde çalışmalar yaptığını, buna benzer bir kuruluşun da İran’da kurulmasının önemli katkıları olabileceğini hatırlatarak, son olarak iki ülke arasında her alanda ilişkilerin en üs düzeye ulaşmasını umduklarını ve bu yönde çaba harcadıklarını kaydetti.
