HaberlerAmerikaDünya

Amerika ve Avustralya liderliğindeki çok uluslu tatbikatın gizli açık hedefleri

Amerika ve Avustralya liderliğindeki iki yıllık çok uluslu tatbikat “Talisman Sabre” başladı.

İki haftalık bu tatbikatta ABD, Avustralya, Japonya, Kanada, Fiji, Fransa, Almanya, Endonezya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Güney Kore, Tonga ve İngiltere askeri kuvvetleri, ABD ve Avustralya liderliğinde Avustralya’nın birçok eyalet ve bölgesinde uzun menzilli füze saldırı eğitim operasyonları, çıkarma kuvvetleri, hava muharebe ve deniz operasyonları icra edecek.
Bu çok uluslu tatbikatta farklı ülkelerin askeri kuvvetleri yer alsa da Amerika’nın bu tatbikatı Çin’e karşı askeri bir ittifak olarak gördüğüne şüphe yok. Bu nedenle geçtiğimiz 10 yılda Amerkia ve Avustralya liderliğindeki iki yıllık askeri tatbikat “Talisman Sabre”, Hint-Pasifik bölgesindeki birçok ülkeden askeri ortakları ve uluslararası gözlemcileri içerecek şekilde kapsamını genişletti.
Uluslararası ilişkiler uzmanı “Lee Van Ti” bu bağlamda şöyle diyor: Amerika, Çin’in deniz ablukasını her şekilde ve her bahaneyle geliştirmeye ve tamamlamaya çalışmakta ve bu amaçla Fiji’den İngiltere ve Avustralya’ya kadar irili ufaklı ülkeleri kullanmaktadır. Aynı zamanda bu tür tatbikatların yapılması denizlerin güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Ancak Amerika, bu ülkenin çevre bölgesindeki Çin karşıtı ittifaklarını artırmakta hala ısrar ediyor.
Bu tatbikatta çeşitli Amerikan silahları kullanılırken böylece Çin’e karşı bir nevi güç gösterisi de gerçekleştirilmiş oluyor. Avustralya Ordusundan Binbaşı Tony Purdy’e göre, tatbikatta kullanılan Amerikan yapımı Himars füzeleri, çok ihtiyaç duyulan uzun menzil ve isabet yeteneğini sağlıyor. Avustralya, Amerika’nın Çin’e karşı politikası çerçevesindedir ve Amerika ile çeşitli koalisyonlarda aktif bir askeri-deniz varlığına sahiptir.
Amerika Deniz Kuvvetleri Sekreteri Carlos Del Toro, Avustralya’daki çok uluslu askeri tatbikatın, Çin’e karşı “Amerika ve müttefikleri arasındaki birliği” gösterdiğini söyledi. “Talisman Sabre” isimli askeri tatbikatının Çin’e, “Amerika’nın müttefiklerinin güvenliklerini ve demokratik değerlerini savunmak için işbirliği yaptıklarına dair” bir mesaj nitelendiğinde olduğunu kaydeden Del Toro, ülkenin güvenlik çıkarlarını ve müttefiklerin paylaştığı temel değerleri savunmak için birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.
Fakat bu tatbikatta yer alan ülkelerin her biri Çin ile bazen iyi ilişkilere sahipler ve bölgenin düzenini ve güvenliğini bozmak istemiyorlar. Ancak Amerika ve Avustralya, Çinofobiyi körükleyerek bölgesel provokasyon politikası izliyor. Bu bağlamda Avustralya’nın müşterek harekat karargahı başkanı Korgeneral Greg Bilton, “Talisman Sabre” tatbikatı için hazırlıklar yapılırken, Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarında bir Çin casus gemisinin görüldüğünü iddia etti.
Uluslararası meseleler uzmanı Ju Hoa’ya göre, ” Çin’in ilkeli politikası bölgede barış ve güvenliğin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmaktır ve şimdiye kadar Amerika’nın politikalarına karşı kendini dizginleyerek bu ilkeli politikaya bağlılığını göstermiştir, ancak Avustralya gibi Amerikan bayrağı altında bölgesel jandarma olmaya çalışan bir ülke, Amerika’nın politikaları doğrultusunda Çin’e karşı psikolojik bir savaş yürütmektedir.  
Amerika, son dönemde Henry Kissinger’ın da aralarında bulunduğu elçileri Pekin’e gönderip Çin ile ilişkilerini yumuşatmaya çalışırken, bu tür tatbikatlar yapmakla aynı zamanda Çin’e karşı askeri ittifakını güçlendirmekle, Çin’e hiçbir şekilde güvenilir bir dost olamayacağını gösteriyor. Zira Amerika, Çin’e karşı ikili tavrını sürdürerek, bölgesel ve küresel hegemonyasının Çin’den tehdit edilmesinden son derece endişeli olduğunu göstermekte ve bu nedenle Çin’in deniz ablukası politikasını tüm ciddiyeti ile takip etmektedir. 

Başa dön tuşu
Bugün 03 Temmuz 2026 (29) içerik yüklenmiştir.