
Arap Birliğindeki resmi bir kaynak, Uluslararası Lahey Mahkemesi’nin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’i teslim etme talebinin imkansız olduğunu vurgulayarak, El Beşir’in bir Arap ülkesinin cumhurbaşkanı olduğunu ve kimsenin Arap Birliği’nden böyle bir şey isteyemeyeceğini belirtti.
Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, “Sudan Cumhurbaşkanı’nın Katar’daki Arap liderleri zirvesine katılmaktan vazgeçmesi uzak görünüyor. Başta Katar olmak üzere tüm Arap ülkeleri, zirve sırasında El Beşir’i Lahey Mahkemesi’ne teslim etme talebine olumlu yanıt veremezler çünkü bu talep gerçekten uzaktır” dedi.
Uluslar arası kuruluşların benzer sorunlara karşı çifte standartlı tutum sergilediğine işaret eden kaynak şöyle konuştu: “Katar yetkililerinin bu talebe olumlu yaklaşmaları ve bir Arap ülkesi cumhurbaşkanını Lahey Mahkemesine teslim etmesi akıllıca olmaz.”
Lahey Mahkemesi Katar’dan, El Beşir’in insanlık suçu işlediği gerekçesiyle tutuklanmasında işbirliği yapmasını istemişti.
