HaberlerIrakOrtadoğu

Baasçılar, Irak ordusu ve polis güçlerine geri dönmeye çalışıyor

Irak Başbakanlık Bürosundan bir bilir yetkili “Ordu ve Polisin Saddam döneminden kalma Baaslı Subaylardan temizlenmesine ilişkin bütün direktifler iptal edildi. Baaslılar geri dönüyorlar” dedi.

Irak Başbakanlık Bürosundan bir yetkili bu ülkede kapatılan Baas Partisi mensupların Ordu ve güvenlikteki eski görevlerine geri döneceklerini belirterek “Bu karar geçtiğimiz Çarşamba günü Başbakanlık Bürosu tarafından yayınlandı” dedi.

Aynı habere göre, Irak Parlamentosundaki gruplar, Başbakan Nuri Maliki ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanının Kanun Devleti Koalisyonu veya Ulusal Birlik Koalisyonu’ndaki dostlarıyla danışmadan böyle bir karar almalarını büyük bir şaşkınlıkla karşıladıklarını belirttiler.

Siyasi yorumculardan kimilerine göre, böyle bir kararın perde arkasında ABD’nin rol oynaması güçlü bir ihtimal.

Bu arada Amerikalılar da Irak topraklarından çekilecekleri bu yılın (2011) sonuna kadar 47.000’e yakın Amerikan askerinin yerini doldurması için yüzlerce Baaslı Subayın komutanlıkları altında Iraklı yeni bir Ordu oluşturmaya çalışmaktalar.

Başa dön tuşu
Bugün 07 Ekim 2026 (12) içerik yüklenmiştir.