
İran’ın önde gelen taklit mercilerinden Ayetullah Cafer Sübhani, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e mektup yazarak, okullarda başörtüsünün yasaklanmasının, ilahi hükümlere karşı olmak olduğunu hatırlattı.
Ayetullah Cafer Sübhani, Azerbaycan cumhurbaşkanı İham Aliyev’e hitaben gönderdiği mesajında, kadının örtünmesi ve başörtüsüne, sadece yerel ve kültürel bir gelenek olarak bakılmaması gerektiğini ve örtünün kadınlar için ilahi bir emir olduğunu belirterek, eğitim kurumlarının da insan’ı kemale ulaştırması gerektiğini ve insan hakları ve özgürlüklere saygı gösterilmesi ve dostluğun güçlendirilmesi gerektiğine işaretle milletler arasında veya dinler arasında saygının oluşturması gerektiğini söyledi.
Ayetullah Cafer Sübhani Azerbaycan’da başörtüsü yasağının kaldırılması ve vahdet ekseninde, ulusal birlik içerisinde ülke sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ederken, dindar insanlarının, kızların ve kadınların namusunu korudukları nedeni ile tutuklanmaması gerektiğini belirtti.
Bilindiği gibi Azerbaycan’da eğitim kurumlarında ve okullarda, başörtüsünün yasaklanması, ülkede tepkilere neden olmuş, yapılan gösteriler ardından güvenlik güçleri, İslami faaliyetlerde bulunan dernek ve kuruluş üyelerini tutuklama operasyonları başlatarak dini konularda faaliyet gösteren bir çok kişiyi de tutuklamışlardı.
