
Amerika Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek günlerde işgal edebileceğini iddia ederek, diplomatik çözümün de halen mümkün olduğunu söyledi.
Biden, Ohio eyaletine yapacağı ziyaret için Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin “Rusya’nın Ukrayna’ya gireceğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna, Biden “Evet ama şimdi değil, gelecek günlerde.” yanıtını verdi.
Diplomatik çözümün halen mümkün olup olmadığının sorulması üzerine Biden, “Evet bu mümkün.” dedi.
Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de, 17 Şubat Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamalarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkındaki iddialarını sürdürerek, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yaptıklarını incelemeleri gerektiğini söyledi.
Blinken ayrıca Washington’un daha önceki sahte ultimatomlarının son bulmasına rağmen, alınan istihbarata göre Rusya güçlerinin artmasının, Moskova’nın gelecek günlerde Ukrayna’ya saldıracağını iddia etti.
Bu arada, NATO savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Amerika Savunma Bakanı Lloud Austin uydu görüntülerine dayanarak, Rusya’nın, Karadeniz bölgesinde daha fazla askeri ve hava teçhizatı konuşlandırdığını ve bölgedeki hazırlığını artırdığını söyledi.
Austin NATO’nun Rusya’ya uyarılarının tekrarlandığına işaretle, NATO’nun askeri hazırlığını artırma yollarını aradığını, kendileri ve müttefiklerinin teyakkuzda olmaya devam ettiklerini söyledi.
Bundan önce Amerika başkanı ve diğer hükümet yetkilileri Rusya’nın 16 Şubat Çarşamba günü Ukrayna’ya saldırıya geçebileceğini iddia etmişlerdi.
