HaberlerAvrupaDünya

BM genel sekreteri: “Zaporijya Nükleer Tesisinin Güvenliği Kaygı Verici Durumda”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonu altı ay geride bıraktı. Ateşkes ve barışı sağlamak için defalarca toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dünkü gündeminde de Ukrayna vardı.

BM Güvenlik Konseyi’ndeki kritik Ukrayna toplantısında ağırlıklı olarak Zaporijya nükleer tesisinin güvenliği ele alındı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, BM Güvenlik Konseyi toplantısına video konferans aracılığıyla katılarak açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sonlandırılması için dünya ülkelerini birleşmeye davet etti.

Zelenski, Rusya’nın durdurulmaması halinde sonuçların daha da ağır olacağını, Rusya’nın işlediği savaş suçlarının her tarafta izlerinin olduğunu belirterek, “Dünyanın geleceğine Ukrayna topraklarında karar veriliyor: Bir geleceğimiz olup olmadığına karar veriliyor. 24 Ağustos 2022’de Ukrayna’nın bağımsızlığının 31. yıldönümünü kutladığını da hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugünün Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı 24 şubat tarihinin tam altı ay sonrası olduğunu belirterek, son altı ayda aralarında yüzlerce sivilin de bulunduğu binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını belirterek, “Bugün üzücü ve trajik bir gün, son altı ayda ciddi kayıplar verildi. Bu dönemde, insanlar aile üyelerini, arkadaşlarını ve sevdiklerini kaybetti. Uluslararası insan hakları ve hukukuna yönelik ciddi ihlaller oldu. Milyonlarca Ukraynalı evlerini kaybetti, ülke içinde yerinden edildi veya mülteci oldu. Kışın başlamasıyla birlikte, yardıma ve korunmaya muhtaç milyonlarca insanla insani ihtiyaçlar hızla artmaya devam ediyor” dedi.

BM Genel Sekreteri, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya ve çevresinde yaşananlar için ciddi endişelerinin sürdüğünü belirterek,” Durum alarm veriyor. Uyarı ışıkları yanıp sönüyor. Nükleer santralin fiziki bütünlüğünü ve güvenliğini tehlikeye atabilecek herhangi bir eylem kesinlikle asla kabul edilemez. Nükleer tesisin güvenliği sağlanmalıdır” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 30 Mart 2023 (1) içerik yüklenmiştir.