HaberlerLatin Amerika

Brezilya eski lideri Lula için tutuklama talebi

Brezilya’da yürütülen kara para aklama soruşturması kapsamında eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın tutuklanması talep edildi.

Soruşturmayı yürüten savcılar dün, Lula’nın tatil bölgesi Guaruja’da deniz gören lüks bir apartman dairesiyle ilgili sorgusunda, suçlamalara cevap verememesi nedeniyle eski lider hakkında dava açmıştı.

Brezilya’da, devlete ait petrol şirketi Petrobras’la ilgili dev bir yolsuzluk soruşturması yürütülüyor. Lula geçtiğimiz hafta bu soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Lula ve eşi Marisa Leticia, sahip oldukları iddia edilen, tatil beldesi Guaruja’daki denize nazır bir apartman dairesiyle ilgili sorgulanmıştı. Eski lider ve eşi, Sao Paulo savcıları tarafından, kara para aklamakla suçlanan 16 kişi arasında yer alıyor. Eski devlet başkanının oğlunun da listede olduğu belirtiliyor.

Lula, suçlamaları kabul etmiyor ve bunun arkasında siyasi amaçların bulunduğunu söylüyor. 70 yaşındaki Lula söz konusu daireye hiçbir zaman sahip olmadığını belirtiyor. Lula ayrıca savcıları keyfi hareket etmekle suçluyor.

Gözaltı uygulamasına hem Lula’nın destekçileri hem de bazı hakim ve siyasetçiler tepki göstermişti ve ifade vermek için bu uygulamanın gereksiz olduğunu dile getirmişlerdi. Lula’nın destekçileri asıl amacın eski lideri itibarsızlaştırmak olduğunu söylüyor.

Başa dön tuşu
Bugün 20 Haziran 2026 (33) içerik yüklenmiştir.