HaberlerDünyaİranOrtadoğu

Çin’in İran’ın toprak bütünlüğü meselelerine karışması hataydı

Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı, İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı yükümlülüklerine ‘geri dönmeye hazır olduğunu’ duyurdu. Başkan “ Şimdiye kadar bir sürü problem çözülmüş durumda sadece koruma sorunları kaldı ki bu sorunların da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun yakın zamanda Tahran’a yapacağı ziyaret esnasında çözüme kavuşmasını umut ediyoruz” dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Kemal Herazi, Tahran 3. Diyalog Formu’nda katılımcılara hitaben yaptığı konuşmasında bu buluşmanın Ortadoğu meselelerinde hakikatin ortaya çıkarılmasına ve diyaloğı vesile olmasını umut ettiğini belirterek “Tahran’a gelmeden önce Tahran’a dair farklı düşünceleriniz vardı, Tahran’ın savaş, kargaşa ve çatışma ortamı olduğunu düşündünüz” dedi. Buna sebep olarak da “ Bu algınızın sebeb, Batılı istihbarat teşkilatlarının İran’a yönelik oluşturmuş olduğu örgütsel ve haber bombardımanıdır. Batı medyasının ve sosyal ağların etkisindeki bu haber bombardımanlarına ek olarak, sınır noktalarından yabancıların İran’a silah sokarak, yurtdışında terör güçlerini örgütleyerek ve bunları İran’a göndererek İran’da kaos yarattılar” dedi. Halkın, itiraz etme hakkının olduğunu söyleyen Harazi bu itirazların kaos ve isyan’a dönüştürülmesi ve ülke güvenliğinin tehlikeye düşmesini kimse kabul etmez açıklamasında bulundu.

İran’a Karşı Hibrit Savaşı Önceden Planlandı, Mahsa Emini’nin Ölümü Bu İsyanlar İçin Kıvılcımdı

Herazi İran’daki kaos ortamını tamamen iç mesele olarak görmediğini belirterek “ Sorun yaptırım kaynaklı geçim sıkıntısı değildi, haber sistemlerinin, terör operasyonlarının ve yabancı ülkelerin siyasi ve istihbarat teşkilatlarının İran’ karşı başlatmış olduğu bir hibrit savaştı ki bu savaş önceden planlanmış olup bir kıvılcım bekliyordu. Mahsa Emini’nin ölümü de onlara bu bahaneyi vermiş oldu” dedi.

Herazi, NATO ve diğer orduların savaş kavramına yeni bir alan eklemek istediklerini belirterek “ Savaş alanlarına akıl alanları da eklendi ve insan zihnini etkileme ve yok etme yollarını aramaktadırlar ayrıca insan bilincini yok etmek amacıyla savaş alanlarına bilinç savaşı da eklediler” açıklamasında bulundu.

İran Nükleer Silah Üretmeyi Düşünmüyor

İran neden nükleer bomba üretmiyor sorusuna cevap olarak Herazi “ Öncelikle bomba üretimini dini anlayış açısından haram bulmaktayız bununla beraber stratejik olarak da çığır açıcı bulmuyoruz ayrıca İran nükleer silah üretimi konusunda harekete geçerse, bölgede nükleer silah yarışı başlayacaktır. Yıllardır nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge için çağrıda bulunuyoruz ve İsrail’in nükleer silahlarının da yok edilmesine ve güvenlik önlemlerine katılması gerekliliğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti, Yabancıların, Ülkelerin Siyasi ve Askeri Müdahalelerine ve Bazı Ülkelerin Dünya Güçlerine Haraç Vermesine Karşıdır

Bölge ülkelerinin kalkınmada işbirliğine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Herazi “ İran İslam Cumhuriyeti, yabancıların siyasi ve askeri müdahalelerine ve bazı ülkelerin dünya güçlerine haraç vermesine karşıdır. Teknoloji, ekonomi ve sermaye açısından sermayesi diğerlerinden yüksek olan ülkeler olması doğrudur ama bölge meselelerine karışmamaları gerekir bölgenin diyaloğa ihtiyacı var ve ülkeler sıkıntılarını bu diyalog yoluyla çözüme kavuşturmalıdır” dedi.

Diyaloğun başarısının yabancıların saldırılarının ve müdahalesinin olmamasından geçtiğini aktaran Herazi “ İran, bölge ülkeleri arasında diyalog zemini oluşturmaya hazır” açıklamasında bulundu.

Çin’in İran’ın Toprak Bütünlüğü Meselelerine Girmesi- Her Ne Kadar Telafi Etmeye Çalışsa da- Hataydı

Dış İlişkiler Stratejik Konsey Başkanı, Çin Devlet Başkanı’nın son ziyaretine atıfta bulunarak bölge hakkında şunları söyledi. “ Bölgenin kalkınmasına vesile olan bu ziyareti memnuniyetle karşılıyoruz ancak Çin’in İran’ın siyasi konularına ve toprak bütünlüğü meselelerine girmesi her ne kadar sonradan telafi etmek istense de hataydı, bu hata bizim Çin’in topraklarının bir parçası olan Tayvan hakkında konuşmamız ve onların bunu kabul edilemez olarak değerlendirmesi gibidir” dedi.

Ukrayna’daki Savaş Diyalog Yoluyla Bir An Önce Bitmeli

Ukrayna’daki savaş ile ilgili olarak Herazi “ Biz başından beri çatışmaya karşıydık ama Batı’nın iki ülkeyi savaşa sürüklemeye çabaları ve NATO güçlerinin harekatı Rusya’yı tepki vermeye zorladığını gördük. Biz savaşı ve savaş kayıplarını tecrübe ettik ve savaşın iyi bir şey olmadığını biliyoruz. Ukrayna’daki çatışma da diyalog yoluyla sonlandırılmalı ve İran bu diyalog için zemin oluşturmaya hazırdır” dedi.

Irakla sorunu ile ilgili de konuşan Eski Dışişleri Bakanı “ Irak geçmiş yıllarda bir çok sıkıntı ve huzursuzluklarla karşı karşıya kaldı, Yeni Irak Hükümeti için başarılar diliyor ve terörler mücadele hususunda Irak’ı geliştirme yolunda başarılar olmasını temenni ediyoruz. Her zaman bu ülkenin yanında olduğu gibi, Şehit Kasım Süleymani gibi aziz canları bu yolda feda etmiş ve her zaman Bağdat hükümetine yardım etmeye hazırdır” açıklamasında bulundu.

İran’da Taliban’a Tavsiye: Çok Etnikli Ve Çok Dinli Bir Ülkeyi Tek Bir Ulus Hükümet Edemez

Herazi Afganistan sıkıntısı ile ilgili olarak “ Afganistan İran’ın komşusu olmakla beraber güvenliğimiz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Taliban’a her zaman terörle mücadele etmesini ve bu ülkeye çeşitli bahanelerle yabancı güçlerin girişini engellemesini ve tüm etnik gruplardan ve dinlerden katılımlarla kapsayıcı bir hükümet kurmasını tavsiye ettik” dedi.

Ayrıca Herazi “Tek bir ulus çok etnikli ve çok dinli bir ülkeyi yönetemez ve umarız ki Taliban liderleri bu bakış açısıyla geleceğe bakar. İran da bu ülkede kalıcı barış ve istikrar ortamının sağlanması konusunda yardım etmeye hazırdır” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 14 Aralık 2024 (22) içerik yüklenmiştir.