
Suriye’nin başkenti Şam’da toplanan Filistin direniş grupları, başta Hamas olmak üzere direniş gruplarının ortaya koyduğu bakış açısına göre ateşkes ile sınır kapılarının açılmasının şimdiki aşamanın önceliği olduğunu belirttiler.
Konuyla ilgili olarak direniş gruplarının temsilcilerinin yaptığı basın toplantısında İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal şunları söyledi: “Hamas, Siyonistlerle yapılacak geçici veya daimi bir ateşkes ile ilgili net ve son tavrını, şu anda Kahire’de bulunan Hamas heyetinin Mısırlı yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından açıklayacaktır. Bu konuda Avrupalı bazı taraflarla da görüşmeler devam ediyor.”
FKÖ’ye ve gündeme getirilen Filistin içi diyalog söylemlerine sert eleştiriler getiren İslami Cihad Genel Sekreteri Ramazan Şallah ise şöyle konuştu: “Gazze savaşı daha bitmeden, bugün Filistin içi barıştan bahsetmek göz boyamaktan başka bir şey değildir. Gazze savaşında gözlerden kaybolan ve ortalıkta gözükmeyen sadece FKÖ idi.”
Toplantıya katılan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık Genel Sekreteri Ahmed Cibril de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “FKÖ’nün alt birimleri, Gazze’deki direnişin bitmesi için Gazze savaşını ve akabinde burada direnişin hezimetini dört gözle bekliyorlardı. Mahmut Abbas da artık Filistin halkını temsil etmeyen eski bir başkandır. FKÖ Gazze’de direnişin kaybetmesini istiyordu. Şu anda da Siyonistlerin bükemediği eli FKÖ bükmek istiyor. Gazze’de direnişin bitmesini ve dolayısıyla Gazze’ye tekrar gelmeyi istiyorlardı. Abbas ve takımı FKÖ’yü gasp etmişlerdir. Bunlar konuşulması ve tartışılması gereken konulardır. Fakat şu anda daha öncelikli meseleler olduğundan bu konuyu gündeme getirmiyoruz.”
Mahmut Abbas’ın başkanlık konusuna da değinen Cibril şöyle dedi: “Mahmut Abbas artık Filistin halkını temsil etmiyor. O bugün artık eski bir başkandır. Abbas’ın başkanlık süresi dolduğundan ondan eski başkan diye bahsediyoruz. Şu anda onu Filistin Özerk Yönetiminin başkanı olarak görmüyoruz.”
