EkonomiHaberlerİranOrtadoğu

Dünya safran üretiminin %96’sı İran’da yapılıyor

İran ihracatı geliştirme kurumu başkanı Ali Şeriati Mukaddem,dünya safran üretiminin %96’sı İran’da gerçekleştiğini söyledi.

Mukaddem yaptığı açıklamada, İran’da üretilen safranın yüzde 75’nin ihraç edildiğini söyledi.

İran’da yıllık 120 ton safran üretiminin gerçekleştiğini belirten Mukaddem, ilaç yapımında çok önemli yer tutan safranın 90 tonunun değişik ülkelere ihraç edildiğini söyledi.

Süsengillerden (iridaceae) safran, soğanlı çiğdeme benzer, eflatun-mor çiçekleri olan bir bitkidir. Eylül-Ekim aylarında çiçek açar; iki yıl çiçeği toplanır sonra sökülür. Yüz bin çiçekten toplanan tepeciklerin ağırlığı ancak 1 kg olur.

Safran bitkisi boya ve parfümeri sanayiinde, ilaç ve pasta yapımında kullanılmaktadır. Boya olarak kendi ağırlığının yüz bin katı suyu boyayabilir.

Dünyanın en pahalı baharatı safran neredeyse altın değerinde. Ekim ayı çiçeklenme dönemi ve mevsimin ilk çiçekleri perşembeyi cumaya ya da pazarı pazartesiye bağlayan gecenin sabahında açtığı için halka arasında ‘‘mübarek bitki’’ olarak kabul edilir. Çiçekleri gün doğmadan toplanır, sadece yavru soğanla çoğalır.

Başa dön tuşu
Bugün 16 Temmuz 2025 (38) içerik yüklenmiştir.