BilimselEkonomiHaberlerİranOrtadoğu

Dünyada üretilen 29 milyon ton sünger demirin 11 milyon tonu İran’da üretiliyor

İran’ın Kirman Vali Yardımcısı Muhammed Teklozade dünyada üretilen 29 milyon ton sünger demirin 11 milyon tonunun Sircan’da üretildiğini belirtti.

Vali Yardımcısı “bu bölgenin demir maden rezervi bir trilyon 135 milyon ton olarak ön görülmektedir. İran, demir kaynakları açısından Asya’da üçüncü ve dünyada da 11. sırada yer alıyor” dedi.

Sünger demir, günümüz demir-çelik üretiminde, ham demir elde etmekte kullanılan aynı isimli yöntemin ürünüdür. Ayrıca demirin ergime sıcaklığından daha düşük sıcaklıklarda cevherlerden redüklenme sonucu oluşan üründür denilebilir. Özellikle gelişmiş ülkelerde kullanılmakta olan yöntem sayesinde cevherde bulunan kükürt ve fosfor elementleri seviyesi eser miktarlara indirilebilmektedir. (~%0.03) Bu da daha kaliteli çelik üretimine imkân sağlamaktadır.

Başa dön tuşu
Bugün 08 Temmuz 2026 (6) içerik yüklenmiştir.