Endonezya, rejimin işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine dava açtı.
İsrail rejiminin İbranice gazetesi Maariv Cuma günü yaptığı açıklamada, rejimin kuşatma altındaki yerleşim bölgesine yönelik acımasız bombardımanı devam ederken, Cakarta’nın Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda rejime karşı dava açtığını bildirdi.
Raporlar daha önce Jakarta’nın bir uzman ekibinden İsrail’i işgal altındaki Filistin topraklarındaki “politikaları ve uygulamaları” için sorumlu tutmak için UAD’de bir dava taslağı hazırlamaya yardım etmesini istediğini söyledi.
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, İsrail’in uluslararası hukuk ihlallerini dünyaya göstermek için ayrıntılı bir hukuki görüş oluşturmak için uzman tavsiyesinin gerekli olduğunu söyledi.
Endonezya ve Slovenya geçen hafta, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki soykırım savaşı nedeniyle danışma görüşü önergesine “aktif olarak katılmaya” karar verdiklerini açıkladılar.
UAD’nin 19 Şubat’ta Marsudi ve diğer tarafların İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin yasal sonuçlarına ilişkin bakış açılarını sunacakları kamuya açık oturumlar düzenlemesi planlanıyor.
Marsudi, “Endonezya, BM Genel Kurulu’nun Uluslararası Adalet Divanı’ndan tavsiye niteliğinde bir görüş alma çabalarını destekliyor” dedi.
Aralık 2022’de BM Genel Kurulu, UAD’nin İsrail’in topraklardaki politikasının uluslararası hukuku ihlal edip etmediğine dair bir tavsiye görüşü yayınlamasını talep etmek için oy kullandı.
Endonezyalı hukuk uzmanı Hikmahanto Juwana, mahkemenin davadaki kararının sadece tavsiye niteliğinde olduğunu söyledi.
Cakarta’nın İsrail’i BM mahkemesine götürme hamlesi, UAD’nin İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı devam eden soykırım savaşına karşı açılan davada ilk duruşmasını bu ayın başlarında yapmasının ardından geldi. Dava, Güney Afrika tarafından Aralık ayı sonlarında mahkemeye sunuldu.
Endonezya, Soykırım Sözleşmesi’ne taraf olmadığı için Güney Afrika’nın davasına katılmadı. Dışişleri Bakanı Marsudi, Cakarta’nın Güney Afrika’nın İsrail’in Soykırım Sözleşmesi ihlallerini BM mahkemesine bildirme çabalarını desteklediğini söyledi.
Türk haber ajansı Anadodu’nun İtalyan avukat Tiersisto Mariniello’ya dayandırdığı haberine göre, mahkemenin Güney Afrika’nın geçici tedbir talebine ilişkin kararı “daha önce olmasa da Şubat ayında beklenebilir”.