
Fetih yönetiminin hayır kurumlarına el koyup, bu kurumların başındaki güvenilir insanları görevden alması ve yerlerine elleri kirli insanları ataması hayır kurumlarını pasif hale getirdi. Fetin yönetiminin bu yaklaşımı, hayır kurumlarını Filistin içinden ve dışından destekleyen kişilerin yardımlarını kesmelerine de neden oldu.
Fetih’in yaptığı en büyük yolsuzluk ve hukuksuzluk, hayır kurumlarına kendi yakınlarını ve yandaşlarını yerleştirip bu kurumları çiftlikleri gibi kullanmayı uygun gören zihniyetteki insanları ataması oldu. Fetih’in atadığı kişiler arzularına göre kendilerine maaş belirliyor, işsiz akrabalarını veya Fetih’in içindeki magandaları işe alıp onlara maaş bağlıyorlar.
Yetimler yurdundaki yolsuzluk gibi bazı yolsuzlukların gün yüzüne çıkması ve kurum adına müdürün çok lüks araçlar satın almasının basına yansımasının ardından hayır kurumunu ayakta tutan birçok insanım yardımlarını kestiği bildirildi.
Diğer taraftan milletvekili Hatem Kafişe konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Batı Yaka’daki hayır kurumları büyük bir mali kriz içindedir. Bu kurumlar fakir ve fukaraya yardım yapamaz ve kendi işçilerine bile maaş veremez duruma düştüler. Bunun iki nedeni var. Birincisi; Fetih’in bu kurumlardaki idari yapıyı tamamıyla değiştirmesi, ikincisi ise, bu kurumları destekleyen kaynakların Fetih’in atadığı kişilere güvenmemesidir.”
Hafişe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batı Yaka’da yaşayan kişiler için güven çok önemlidir. Onlar artık Fetih’in atadığı kişilere güvenmiyorlar. Şu örnek olup bitenleri çok iyi anlatıyor. Daha önceki Ramazan aylarında Yetimler Derneği’nin verdiği iftar yemeğinde duyuru yapması üzerine sadaka olarak 280 bin dolar toplanırken, bu sene 12 bin dolar bile toplanamadı”.
Mali krizin kasıtlı çıkarıldığını söyleyen Kafişe, gayrımeşru Feyyad hükümetinin İslamî kurumları kapatmak veya hükümete bağlamak istediğini ifade etti.
İnsanların zekâtlarını bile vermekten korktuklarını belirten milletvekili Kafişe, zekatlarını verenlerin daha sonra Abbas çeteleri tarafından Hamas’ı finanse ettikleri iddiasıyla tutuklanıp işkence gördüklerini söyledi.