
Mahmud Abbas yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin geçtiğimiz Pazartesi günü (29 Eylül) Nablus’taki Necah Üniversitesi’nde öğrenci dayanışmasına karşı şiddete başvurmasının siyonist işgalle sürdürülen güvenlik işbirliğinin bir yansıması olduğu düşünülüyor.
Olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunanlar uzun süreden beri bölünmeler ve engellemeler yüzünden çok zayıflayan öğrenci dayanışmasının Gazze zaferinden ve Filistin iç uzlaşmasından sonra ilk kez bu düzeye ulaştığına dikkat çekerek böyle bir dayanışmaya karşı şiddete başvurulmasının sadece siyonist işgalcilerin yararına olacağını dile getirdiler. Dolayısıyla böyle bir müdahalenin siyonist işgalle güvenlik işbirliği anlaşmasının bütün yönleriyle uygulanıyor olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Güvenlik güçleri, öğrenci dayanışmasının bazı Amerikalı yetkililerin Nablus’taki Necah Üniversitesi’ne ziyaret düzenlemelerini protesto amacıyla düzenledikleri gösteriyi dağıtmak için müdahale kararı almış ve gösteri düzenleyen öğrencilere karşı şiddete başvurmuştu. Öğrencilerin protesto eylemi ise ABD’nin Gazze’ye yönelik saldırıda siyonist işgal yönetimin yanındaki rolünden kaynaklanıyor ve ABD’nin saldırı düzenleyen siyonistlere desteğine tepki amacı taşıyordu. Öğrencilerin eyleminin sivil bir gösteri ve tepki protestosunun ötesine geçmediği, herhangi bir şiddet içermediği için polislerin şiddete başvurmasını, coplu müdahalede bulunmasını gerektirecek bir durum hâsıl olmamıştı.
Necah Üniversitesi’ndeki müdahale Özerk Yönetim polisinin hâlâ sivil tepkilere bile tahammül edemediğini gösteriyor. Bu tahammülsüzlüğün arka planında ise işgal rejiminin baskılarının rol oynadığı sanılıyor.
