
Filistin’de yapılan bir araştırma, son savaşın ardından Gazzeli balıkçıların yaklaşık 1.5 milyon dolar zarar ettiklerini ortaya koydu. Raporda işgal ordusunun 2007 yılından bu yana Gazzeli balıkçıların 157 gün denize açılmalarına engel olduğu da kaydedildi.
Araştırmayı yapan ve yayınlayan Abdunnasır Madi, işgalcilerin uyguladığı kuşatma ve balıkçıların denize açılmalarını engellemesi nedeniyle Gazzeli balıkçıların avladıkları balık miktarında önemli bir azalma olduğuna dikkat çekerek 2007 yılında avlanan balık miktarı 2702 ton iken, bu rakamın 2009 yılında 1525 tona gerilediğini söyledi.
İki aylık bir araştırmada resmi ve sivil ilgili bütün birim, kurum ve şahısların bilgisine başvurulduğunu belirten Madi, araştırmada balıkçıların sosyal, ekonomik, kültür ve eğitim açısından da ele alındıklarını ifade etti.
Madi yaptığı araştırmada Gazze’de balıkçılığın geliştirilmesi için öncelikle balıkçılara uygulanan baskılara son verilmesi, teknelerin onarılması, güney sularda balıkçılık için yeni havuzların oluşturulması ve avlanan balıkların pazarlanması için de uygun bir satış noktasının oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
