
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Birleşmiş Milletlerin (BM) ülkeye yeni 4 bin barış gücü personeli göndermesine ilişkin, uluslararası toplumla, istikrarın sağlanması için ülkenin egemenliğine zarar vermeyecek her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
Mayardit, geçici parlamentonun çalışmalarının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ülkeye 4 bin yeni barış gücü personeli göndermesini içeren karar tasarısına değindi.
Devlet Başkanı Mayardit, “Güney Sudan, ne BM’ye ne de Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesine (IGAD) karşıdır. ABD ile de bir husumeti yoktur. Başkan Barack Obama bağımsızlık öncesi ve sonrası yanımızda durdu. Ülkedeki sorunların çözümüne yardımcı olacak her türlü uluslararası girişimi memnuniyetle karşılıyoruz. Tavsiyelerden hoşnutuz. Zira yardım bir çeşit diyaloğu gerektirir, ancak bunun egemenliğimizi ve yönetim gücümüzü eksiltecek bir müdahaleye dönüşmemesi gerekir” dedi.
Bazı çekincelerine rağmen IGAD ve BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) ile diyaloğa hazır olduklarını ifade eden Mayardit, “Uluslararası toplumla, istikrarın sağlanması için ülkenin egemenliğine zarar vermeyecek her türlü işbirliğine hazırız” ifadesini kullandı.
Hükümetin BM ile işbirliğini reddeden bir tutum izledikleri iddiasını yalanlayan Mayardit, hükümetin BM’nin kararına ilişkin nihai tutumunun henüz şekillenmediğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi, önceki gün, iç savaş yaşanan Güney Sudan’a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.
